Tuesday, January 29, 2008

Svenska folkets urgamla rätt

Denna artikel var publicerad i Borås Tidning 2008-01-28.

”Svenska folkets urgamla rätt att sig beskatta utövas av riksdagen allena”. Det är en av portalparagraferna i Regeringsformen, den främsta av våra grundlagar.

Därför har jag, i motsats till Marianne Isaksson, BT 21 januari, ingen alldeles egen skattetabell. Jag får använda den av Sveriges Riksdag beslutade. Av den framgår att den nuvarande borgerliga majoriteten trots förnekande före valet 2006 har infört en särskild pensionärsskatt. Samma tabeller gäller också den som har sin inkomst från, inte bidrag Isaksson, utan sjukförsäkring, arbetslöhetsförsäkring, förtidspension, för att ta några exempel.

Efter min senaste artikel i denna fråga, BT 12 januari, ringde en man som jag känt i, tror jag, 40 år. Han är ålderspensionär. Under sin mycket långa yrkeskarriär var han statstjänare. Han har, som han själv tycker, en skaplig pension nämligen 18.506 kronor per månad. På detta belopp, hans uppskjutna lön, betalar han 866 kronor mer i månad i skatt än den som nu är ung och kry och yrkesarbetar. Det betyder, sade min gode vän som nu är runt 80, att jag betalar 10.392 kronor mer i skatt på ett år än den som får sin inkomst från anställning. Jag tycker det är orättvist, orättfärdigt och till och med oförskämt mot mig och mina pensionärskamrater, sade min äldre vän.

1 comment:

Lars Rudström said...

Efter en längre tids bortovaro från burken har jag läst ikapp Arne K:s blogg. Trots att jag är icke-socialist måste jag hålla med AK om det mesta han här skriver.
Jag väntar bara på att AK skall komma med lite förslag hur man kunde rationalisera bland alla verk, myndigheter, styrelser och bland den politiska nomenklaturan för att flytta över dessa skattepengar till pensionärer och åldringsvården. Några konkreta idéer Arne K?