Monday, January 21, 2008

När får Curt Malmborg sparken?

Curt Malmborg är generaldirektör för Försäkringskassan. Tro inte att jag vill att han skall få sparken. Jag är övertygad om att han sköter sitt arbete på ett bra och korrekt sätt. Däremot tycks det inte som om Christina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsministern tycker det.

Det hon åstadkom i nyhetssändningarna på söndagskvällen är vad gäller "order till underlydande" fullständigt unikt och fullständigt oanstädigt. Om hon nu tycker att Försäkringskassan inte kommer med tillräckligt många och långtgående förslag kan hon väl meddela dem på det sedavanliga sättet. Vill hon inte det kan hon ju lyfta på luren, eller kalla till sig Malmborg för "uppföljningssamtal" med "skriftligt omdöme".

För att inget som helst tvivel skall råda. Fiffel och båg skall bekämpas. Men någon måtta får det väl ändå vara. Det tidigare "utbrända" statsrådet Husmark Pehrsson spänner ögonen i TV:s reporter Elisabeth Höglund och påstår helt frankt att fusket med VAB-dagarna (Vab = vård av sjukt barn) uppgår till 20 procent eller 650 miljoner kronor. Hur vet statsrådet det? Jo, det har Fut-delegationen sagt påstår Husmark Pehrsson. (Fut-delegation = Delegationen mot felaktiga utbetalningar). Det är bara det att det har Fut-delegationen inte alls sagt. De har sagt att det totala fusket är allt mellan 8-26 miljarder. Av detta höftar det ansvariga statsrådet till 20 och så översätter hon det till Vab-dagar och kommer helt skamlöst fram till 650 miljoner. Det är så "man tar sig för huvudet". Är man van att röra sig med stora siffror så har man respekt för dem och hanterar dem med försiktighet. Eller bör i varje fall göra det.

Förra veckan skulle socialförsäkringsministern tillsätta en ny myndighet som skulle granska Försäkringskassan. Jag föreslog då att hon, i konsekvensens namn, borde be sin kollega Anders E Borg att tillsätta sex, sju eller kanske åtta myndigheter för att kontrollera Skatteverket eftersom fusket med skatter, inte enligt mina utan enligt Skatteverkets egna beräkningar, är sex, sju eller åtta gånger högre än fusket med "bidrag". Vid närmare eftertanke trodde jag nog att det räckte med en ny myndighet. Jag hade t.o.m. ett förslag på hur regeringen skulle få tag i en chef till denna myndighet. Regeringen fick väl annonsera eller också kunde de ju be en f.d. ordförande i Skatteutskottet om hjälp.

Förresten bidrag. Det tidigare "utbrända" statsrådet använder konsekvent detta ord och SVT och andra medier går på det. Om man är sjuk så får man ersättning från sjukförsäkringen, är man hemma för att ta hand om sina sjuka barn så har man ersättning från föräldraförsäkringen. Är man arbetslös så har man ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Det jag i all hast kan komma på vad gäller bidrag är försörjningsstöd (hette tidigare socialbidrag) och vårdnadsbidrag. Ja, sedan finns det en del bidrag som är avsedda för företagssektorn, men eftersom jag är osäker på de korrekta beteckningarna avstår jag från att etikettera dem nu.

No comments: