Tuesday, January 22, 2008

Revolt i moderata riksdagsgruppen

Du som följer den politiska debatten vet att "det tidigare utbrända statsrådet" Husmark Pehrsson har ett förslag ute på remiss som innebär att det i fortsättningen inte skall gå att få ut mer än 75 procent om man är sjuk. Om man har en privat eller kollektiv sjukförsäkring som skall fylla upp med exempelvis 15 procent så minskar ersättningen från den allmänna försäkringen ned till 60. Husmark Pehrsson är benhård på att ingen skall få mer än 75 procent. De fackliga organisationerna protesterar, hårdast har TCO varit. Svenskt Näringsliv protesterar - det är ett brott mot avtalsfriheten. Chefen för Skandia Liv protesterar - förslaget innebär att man uppe på en långvarig sjukdomstid också skall få ekonomiska bekymmer.


Jag skrev om detta på min blogg den 10 januari och undrade vad regeringen tänker på? Har de ingen som helst respekt för tecknade avtal, privata eller kollektiva? Innebörden i förslaget är faktiskt att regeringen "snor löntagarnas och arbetsgivarnas pengar". Detta därför att de där 15 procenten kommer inte från "himlen". De kommer från produktionen och sedan har parterna, löntagarna och arbetsgivarna, i förhandlingar kommit överens om att använda en del av löneutrymmet för en sådan kollektiv sjukförsäkring. De protester som kommit tidigare har Husmark Pehrsson bara viftat bort. Nu kanske hon tvingas besinna sig.

Enligt massmedia uppdagades i dag, tisdag, en revolt på sammanträdet med den moderata riksdagsgruppen. Lennart Hedquist, som nu har det uppdrag jag hade en gång i tiden som ordförande i Skatteutskottet, sade i Aktuellt att "stödet i gruppen var utomordentligt lågt".

Remisstiden går ut dfen 11 februari om jag kommer ihåg rätt. Jag funderar på om Christina Husmark Pehrsson avgår samma dag som hon tvingas kasta förslaget i papperskorgen?
Framtiden får visa hur det blir.

No comments: