Wednesday, January 16, 2008

Borelius i ny skandal

Maria Borelius - Kommer Du ihåg henne? Om inte - Det var hon som har den kortataste statsrådstiden i Sverige. Tidningarn skriver nu att hon satt i regeringen i åtta dagar. Jag kanske kommer ihåg fel. Jag har för mig att det var två.

Allt nog. Nu är det nya rubriker. "Borelius skyldig staten halv miljon" kunde vi läsa i veckan. Den "kortaste" handelsministern (m) har hyrt ut sin lyxvilla i Djursholm utan att ta upp hyresinkomsterna och dessutom har hon inte redovisat sin förmögenhet. Skatteverket kräver henne på en halv miljon kronor.

Att de aldrig lär sig dessa moderater och vad tänkte Rainfeldt på när han utsåg henne? Tänkte han överhuvud taget?


Kommer Du inte ihåg varför hon avgick heller? Hon hade haft svarta barnflickor, inte betalt tv-licens, haft svart städhjälp. Förresten det var interiörer vi fick läsa om när det begav sig för ett drygt år sedan. Städhjälpen bodde i källaren, barnflickan en trappa upp. Borelius skäl för att hon utnyttjat svart arbetskraft var att hon inte hade råd att betala vitt. Själv tjänade hon en dryg halvmiljon och hennes man hade inkomster långt över en miljon. "Men vi har skilda ekonomier försvarade sig den tillfälliga handelsministern". Om det var därför hon och hennes make hade skrivit sommarvillan i Falsterbo på en av de berömda kanalöarna, ett paradis för skattesmitare vet jag inte.

Nu när paktregeringen gjort om fastighetsskatten till en kommunal avgift som säkert sänker kostnaden för Djursholmsvillan som de hyrt ut med flera tiotusentals kronor kanske Borelius kan skriva Falsterbovillan i Sverige. Hon slipper fastighetsskatt på den också.

No comments: