Saturday, November 03, 2007

Reinfeldts statsråd, statssekr. och experter

Det verkar som en del moderater, lägg märke till "en del", och moderaterna närstående personer tror sig stå över i varje fall vissa lagar. Det har vi sett i blixtbelysning det senaste året.

En liten sammanfattning

- Maria Borelius, handelsminister skulle enligt sin programförklaring "öppna dörrar för svenskt näringsliv". Det blev troligen inte så många dörrar öppnade under de åtta dagar som gick innan hon tvingades avgå. Skäl - hon hade anlitat svart arbetskraft i hemmet, struntat i att betala tv-avgift, skrivit sitt sommarhus på ett företag på skattesmitarön Jersey.

Cecilia Stegö Chilo, kom från Svenskt Näringsliv närstående Timbro, där hon var chef när hon utnämndes till kulturminister. Chilo skulle bland annat bereda mediefrågor. Problemet för henne och Reinfeldt var att hon hade inte betalt tv-avgift på 16 år. Hon hade anlitat svart hemhjälp. Mer parentetiskt - Chilo skulle också vara idrottsminister. Det hade Reinfeldt glömt tala om för henne. När hon kom till departementet och fick reda på¨detta satt hon som ett levande frågetecken.

Mikael Odenberg, försvarsminister. Honom känner jag från arbetet i Finansutskottet. Han var vice ordförande när jag var ordförande i detta utskott. Om Odenberg kan sägas några saker. Han är envis. Har han sagt en sak står han för det. Lite tjurig ibland, men på det hela taget en reko kollega.
När jag under Almedalsveckan hörde Anders E. Borg i ett nyhetsinslag tala om att ett antal miljarder skulle sparas på försvaret och man i nästa nyhetsinslag fick klart för sig att Odenberg inte hade "en susning" om detta drog jag slutsatsen att det skulle bli som Borg ville. Däremot trodde jag inte då, att detta skulle leda till Odenbergs avgång några månader senare. Att jag var klar över att Borg skulle vinna berodde på att jag redan när Borg var, först moderaternas chefsekonom och sedan kanslichef på moderaternas riksdagsgrupp, förstått vem som bestämde. Odenberg avgick och jag tycker han skall hedras för att han inte "dagtingade med sitt samvete". Odenberg var det tredje statrådet som avgått sedan högerregeringen tillträdde 11 månader tidigare.

Nu över till statssekreterarna.
Den förste av statsekreterarna som tvingades avgå var Urban Funerud som utförsäljnings- och reaminister Mats Odell utsåg månader efter att alla utom Odell visste att Carnegie, där Funerud varit ansvarig för att man följde lagar och bestämmelser, var föremål för mycket allvarlig granskning av Finansinspektionen.
Nummer två var statsminister Reinfeldts främste statsekreterare Ulrica Schenström. Hon var som alla nu vet på krogen och drack, enligt Reinfeldt för mycket vin, tillsammans med en journalist på TV 4. Efter sju sorger och åtta bedrövelser fick hon avgå. Enligt de första beskeden hade hon själv begärt sitt avsked. När man i regeringen kom underfund om att man var tvingad avskeda Schenström för att hon skulle få behålla sin lön på 84.000 i månaden under två år så lät man en jurist tala om att egentligen hade Schenström fått sparken!!

Snabbt som bara den utnämnde Reinfeldt nu Nicola Clase till sin 1:e statssekreterare och efterträdare till Schenström. Innan "bläcket hunnit torka på utnämningsblanketten" fick vi veta att Clase hade köpt svart arbetskraft för 40.000 kronor. (Så här långt kommen tog jag en paus och tittade på Text-tv. Rubriken på första nyheten var. "Clase ljög om beloppet") 40.000 har nu blivit 68.000:-. 28.000 hit eller dit kanske inte är så mycket i de kretsar det här handlar om. Vad vet jag?

Förutom dessa personer som har avgått eller troligen inom något dygn kommer att avgå (Clase) så har Anders E. Borg medgett att han haft svart arbetskraft bl.a. för städning och barnpassning. Om mitt minne inte sviker mig så sade Borg först att det var 2001 - 2002. Efter någon dag korrigerade finansministern uppgiften. Han hade nu kommit på att det var 1999. Berodde det möjligen på att preskriptionstiden på denna typ av förseelser är fem år? Jag tyckte när detta var aktuellt och jag tycker nu, att det är konstigt att Skatteverket inte kollar hur det var med årtalet.

Migrationsminister Billström har gjort samma sak som Borelius och Chilo skolkat från tv-avgiften. Har han betalt retroaktivt? Fick han böter?

Ewa Björne, handelsminister struntade i det beviljade bygglovet när hon byggde till sin villa. Länsstyrelsen har ålagt henne att göra ändringar. Om hon fått böter eller straffavgift vet jag inte.

Experter - Karin Forseke anställd av utförsäljningsministern som expert på hur man kränger bort våra gemensamt ägda företag tvingades avgå när det stort klart hur hon misskött Carnegie.
Då hade Forseke det dåliga omdömet att säga "det var oppositionens fel att hon tvingades avgå".
Låt oss nu sammanfatta
Om man är moderat minister, statssekreterare eller särskild expert så gör man tydligen så här.
Vill man inte betala tv-avgift så struntar man i det.
Vill man bygga till huset så bryr man sig inte om vad bygglovet säger.
Behöver man inreda vinden betalar man svart. (Hur mycket får vi kanske så småningom reda på)
Behöver man barnflicka eller städhjälp betalar man svart.
Är man chef för en investmentbank har man så dålig koll på verksamheten så de anställda kan "fixa till vinstsiffrorna" så bonusen stiger med flera hundra tusen.

När man gjort detta beklagar man möjligen det som skett, skäller ut journalisterna, Chilo och Reinfeldt, och sedan fortsätter man med att "jaga sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa".

Arma Sverige - Vad har vi gjort för att drabbas av detta?

1 comment:

Anonymous said...

Arne
Uppenbart är ju, att i de högre moderata kretsarna, är det inte ovanligt att man inte betalar licenser o skatter utan använder sig av egna moraliska o etiska tolkningar av de lagar o regelverk som i demokratisk ordning beslutats i riksdag o departement. Huruvida man t.ex. anser sig personligen ha anledning betala skatt,avgift etc. eller ej. Detta trots att dessa moderater ekonomiskt är mycket välbeställda.
Nu senast av paret Cederschöld. Att dessa moderater i betydande maktpostioner, nu också kan fortsätta försämra för medborgare med små inkomster är upprörande!
Arne!
Med din bakgrund o erfarenhet skatteutskottet, vore det inte på sin plats att Skatteverket gjorde en s.k. riktad granskning av moderata politiker Sverige ?
Leif Thern