Thursday, February 11, 2010

Reporäntan, bostadsbubbla, bankförluster

Idag lämnade Riksbanken reporäntan orörd, 0.25 procent. Samtidigt annonserade Riksbankschefen Stefan Ingves att man skriver upp den s.k. räntebanan.

Några reflektioner
Riksbanken påstår att inte finns någon bostadsbubbla. Det är naturligtvis en definitionsfråga vad man menar med bostadsbubbla, men jag är ganska säker på att om ekonomin utvecklas som vi hoppas (vilket innebär att räntorna kommer att gå upp) så kommer vi om två år att få se ett starkt stigande antal hushåll som kommer att få gå ifrån sina hus.

Det har blivit väldigt tyst om några svenska affärsbankers affärer i Baltikum och Ukraina. En bedräglig tystnad tror jag. I slutet på detta år och början på 2011 kommer larmrapporterna om kreditförluster framför allt för Swedbank och SE-banken i dessa länder att på nytt fylla sidorna i affärstidningarna.

2 comments:

Skogsviola said...

Den här kommentaren hör väl inte direkt till det aktuella inlägget, men jag vill ändå gå denna väg för att tacka dig för din insändare i BT idag. Den var befriande klargörande, hoppas att det sår ett litet och starkt frö hos alla de som vilseförs av alliansens akmpanjer!
Vendla Andersson

Skogsviola said...

Kampanjer, ska de va' förstås