Tuesday, February 16, 2010

Gd Skatteverket

Ingemar Hansson hette en opolitisk tjänsteman på Finansdepartementet i slutet på 90- och början på 00-talet. Hans titel var Finansråd.

Så småningom utnämndes han av den socialdemokratiska regeringen till chef för Konjunkturinstitutet. 2006 tog han "på sig den politiska hatten" (M) och blev statssekreterare hos Anders E. Borg. Nu har samme Hansson utnämnts till generaldirektör för Skatteverket. Nu blir det Hanssons uppgift att administrera den skattepolitiska härdsmälta som de "överklassnära" tjänsterna utgör.

När jag för sex år sedan var ordförande i Skatteutskottet fanns det en kolumn i skattetabellerna. Detta innebar att lika stora inkomster beskattades lika. Nu finns det sex kolumner! Jo det är sant. Resultat - lika stora inkomster beskattas olika beroende på om inkomsten kommer från lön, från uppskjuten lön, alltså pension, om man är under eller över 65, om man är mellan 65 och 70, eller över 70, om man är arbetslös och har ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, om man är sjuk och har ersättning från sjukförsäkringen och till sist om mor eller far är hemma hos sitt barn och har ersättning från föräldraförsäkringen. Det är så krångligt att det kanske finns ytterligare något alternativ som jag missat. Ja, förutom att det är orättvist och orättfärdigt är det också ett sammelsurium av sällan skådat slag. Detta sammelsurium har Hansson, som statssekreterare och därmed tillhörande den politiska ledningen på departementet, ansvar för.

När jag kommit så här långt slår det mig. Fredrik Reinfeldt skyllde sina lögnsiffror om arbetslösheten som han använde i partiledardebatten i SVT på finansdepartementet. Var det Ingemar Hansson eller någon på hans avdelning på departementet som i sin iver att ge moderatledaren "bra siffror" ställde till det så här och är det någon som "fått" eller "får gå" som en följd av detta?

Förresten i vilken tidning annonserades gd-tjänsten ut? Jag hade tänkt söka den.

No comments: