Tuesday, January 05, 2010

Skatteutskottets ordförande ute och "seglar"

På SVT Text kan vi idag den 5 januari 2010 läsa att Lennart Hedquist (M) ordförande i Riksdagens Skatteutskott anser att Statens Pensionsmyndighet oroar pensionärerna i onödan.

Skälet till den moderate riksdagsmannens kritik är att Pensionsmyndigheten i brev till 400.000 pensionärer talar om att deras pension sänks nästa år. Pensionsmyndigheten borde tala om att pensionärernas skatt sänks nästa år tycker Skatteutskottets ordförande. Hedquist har inte fattat att moderat propaganda får han bedriva själv. Det är inget en myndighet varken får eller skall syssla med. Men nog var det ett oblygt försök av Hedquist att utöva påtryckningar på en myndighet. Han borde faktiskt skämmas.

Förra gången Hedquist var aktuell var när han i september förra året tackat ja till en inbjudan till en femrätters middag, toppunderhållning och möjligheter att bjudas på exotiska resor. Hela arrangemanget var fejkat för att testa riksdagsledamöternas moral, enligt AB. Minst sagt förvånande och oroande att Skatteutskottets ordförande gick på en så enkel sak.

Så några rader om skatten som Hedquist tycker Pensionsmyndigheten borde informera om.

Så här är det - Den som i år har sin inkomst av anställning och tjänar 12.001-12.100 kronor per månad betalar 2.244 kronor i skatt. Om man har samma inkomst av uppskjuten lön, alltså pension, betalar man 2.904 kronor i skatt. Det betyder att pensionären efter ett långt yrkesliv betalar 7.920 kronor mer i skatt per år på samma inkomst som den som inte är pensionär. Var det detta moderaten Hedquist tyckte Pensionsmyndigheten borde informera om?

2 comments:

Anonymous said...

Nice post and this mail helped me alot in my college assignement. Say thank you you for your information.

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.