Sunday, January 17, 2010

Centern under spärren

I slutet på veckan kom en opinionsundersökning som visade att Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet alla var under 4-procentspärren.

Det parti som det hittills varit mest diskussion om i media har varit centern. Någon tidning hade ringt upp alla distriktsordföranden och frågat vad raset kunde bero på.

"Vi har inte kommit ut med vår politik", tycks ha varit det vanligaste svaret.
Det känns igen. Det är många distriktsordföranden som sagt så under åren lopp, t.o.m. någon socialdemokrat kanske.

Problemet brukar nästan alltid vara det motsatta. Man har kommit ut riktigt bra med sin politik. Det är det som gäller Centern.
Centern har gett upp sitt motstånd mot kärnkraft. Det som en gång gav C, med Torbjörn Fälldin som partiledare, 28 procent i ett val.

Centerns nuvarande partiordförande har fullständig gjort bort sig när det gäller att hantera de problem som svensk fordonsindustri i allmänhet och Saab i synnerhet är mitt upp i. Störste ägare i GM som äger Saab är USA:s regering. President Obama har förstått vad GM betyder för USA, för Detroit och för de anställda. Maud Olofsson däremot har inte förstått någonting. Hon gör bara en massa konstiga uttalanden av modell.
"Vi skall komma ihåg (Olofsson favoritformulering) att det är ju ingen som vill köpa den bilen.
Bilbyggarna på Saab kan väl bygga vindkraftverk".

Centerns ordförande är vice statsminister och dessutom industriminister. Genom att regeringen fattar kollektiva beslut har man också kollektivt ansvar. Det betyder, för att ta ett exempel, att centern är ansvarig för den politik som leder till att en grupp läkare på Karolinska offentligt går ut och talar om att regeringens förslag om sjuka innebär att "sjuka flåsas i nacken ända in i döden".

Centerpartiets och dess ledamöter i riksdag och regering är också ansvariga för att den som är pensionär, sjuk, arbetslös, föräldraledig betalar tusental kronor mer i skatt än den som är ung, frisk och har lyckan att ha ett arbete.

Detta var bara några exempel. Centern har sannerligen kommit ut med sin politik. Är det någon som är förvånad över opinionssiffrorna?

No comments: