Saturday, September 29, 2007

Odells ekonomiskola 5

Du som läst min blogg tidigare vet att Utförsäljnings- och Reaminister Mats Odell vill att vi alla skall lära oss mer om ekonomi. Själv går han i första ledet i denna strävan. Han gör det genom att "offra" sig i så måtto att han gör en massa dumheter och vi bör göra precis tvärt om.

Odell har bestämt sig för att sälja ut vår gemensamma egendom i form av hel- eller delstatliga företag som Nordea (i denna utförsäljning är en av rådgivarna chef på SE-banken), OMX (Stockholmsbörsen), SBAB (bolåneinstitutet som sparat miljarder åt svenska egna hemsägare), TeliaSonera (detta bolag lyckades han genom ockickligt uppträdande sänka priset på med 1.8 miljarder på två dagar), Vasakronan (fastighetsbolag), Vin&Sprit. Nu visar det sig att Odells främste rådgivare i utförsäljningsarbetet är den tidigare chefen för skandalomsusade Carnegie. Denna investmentbank fick i torsdag, fullständigt förödande kritik av tillsynsmyndigheten Finansinspektionen. Aldrig tidigare har ett företag under FI fått så nedgörande kritik på praktiskt taget alla områden. Nuvarande chefen fick gå med omedelbar verkan. Han gjorde det med en fallskärm på 8.5 miljoner. Förre verkställande direktören då, hon som lämnade Carnegie 2006? Hur gick det för henne?

Jo, hon, Karin Forseke, blev Odells chefsrådgivare i hans idoga arbete med att rea ut det vi äger gemensamt. För säkerhets skull har han dessutom anställt tidigare chefsjuristen på Carnegie Urban Funerud som statssekreterare i Finansdepartementet. Det var denne Funerud som hade ansvaret i Carnegie för att alla regler följdes. Resultatet av hans arbete i den delen har på punkt efter punkt underkänts, för att använda ett milt ord av FI. Denne man gör Odell till den högste politiske tjänsteman i Fid och Funeruds tidigare chef Forseke är alltså chefsrådgivare för utförsäljningen. Odell har om henne sagt "en mycket stark kompetens". Av Finansinspektionens kritik att döma har hon igen kompetens alls. Det får var hur som helst med det, men det allvarliga är att Odell har det dåliga omdömet att ge henne det inflytande som hon fått.

Konklusionen av detta är - Gör tvärt emot vad Odell gör. Den mannen är nämligen fullständigt omdömeslös.

No comments: