Thursday, September 20, 2007

Var är Talmannen?

När socialdemokraterna satt i regeringsställning var det upprörda kommentarer om något av innehållet i Budgetpropositionen kom ut till offentligheten i förväg. Riksdagens talman var mäkta förgrymmad därför att han ansåg att det var Riksdagen som först skulle få regeringens budgetförslag.

I år har det mesta kommit ut i förväg. Inte genom att journalister har fått fram material utan genom att statsråden stått på rad och velat tala om vad budgetens skulle innehålla på deras eget ansvarsområde.

I dag, torsdag, kom Anders E. Borg till Riksdagen med en budget som Elisabeth Höglund kunde visa i Aktuellt redan i går. Själv satt Borg i "morronsoffan" och berättade vitt och brett. Allra värst är kanske att Finansplanen kom ut i förväg. Finansplanens innehåll är ofta marknadspåverkande och därför är det mycket viktigt att alla får ta del av den samtidigt.

Det sätt som regeringen hanterat Riksdagen borde leda till att Talmannen kallade till sig statsministern och förklarade för honom att det är Riksdagen som är "första statsmakten" och inte regeringen. Eller för att tala i klartext "läsa lusen av regeringschefen". Icke så - till och med detta partipolitiserar Per Westerberg.

P.S. Budgetens innehåll då? Den skall jag återkomma till om någon vecka i en eller kanske två artiklar tillsammans med Anders Österberg.

No comments: