Thursday, June 25, 2009

Svenskt Näringsliv överraskar ingen

Svenskt Näringslivs Skattekommission (fint skall det va´) föreslog i går att en stor skattereform skall göras. Innehåll?

Halvering av skatt på aktieägande och kapitalinkomster. Sänkt egenavgift för näringsidkare. Slopad värnskatt.

Någon som är överraskad ?

Inga förslag till vad som skall försvinna när skatteinkomsterna minskar.

Någon som är förvånad ?

Monday, June 22, 2009

Alf Svensson inkryssad

Valet till EU-parlamentet blev en lyckad affär för Alf Svensson KD. Svensson blev inkryssad och gick från nionde till första plats på Kristdemokraternas valsedel. Detta innebar att Ella Bohlin som partiet placerat på första plats inte fick den, för henne, så åtrådda platsen. Om detta kan man naturligtvis ha olika åsikter, men det tillkommer inte mig

Däremot tillåter jag mig att ha några synpunkter på förspelet.
Kvällstidningarna basunerade ut Wachtmeister sponsrar Alf Svensson. Bland annat ordnade Ian Wachtmeister en galamiddag, á 695 kronor per person, på adelns högborg Riddarhuset för att dra in pengar till Alf Svenssons personvalskampanj. Ambitionen var att få in en halv miljon kronor via liknande arrangemang. Alf Svensson borde hålla sig för god för att samarbeta med en politisk pajas som Greve Wachtmeister.
Men hur är det man brukar säga? Jo - pengar luktar inte.

När jag tänkt på detta samarbete påminner jag mig valkvällen 1991. De borgerliga partiledarna satt i valvakans soffa när Greve Wachtmeister och Bert Karlsson kom in. Bengt Westerberg dåvarande ordförande för folkpartiet reste sig direkt och lämnade studion. Dock inte Alf Svensson. Var detta betalningen ? Eller var det så att det var Alf Svenssons påverkan som gjorde att Greven och hans missnöjesparti under åren 1991-94 hade ett avgörande inflytande på Bildtregeringens politik. Den politik som ledde till att statsskulden fördubblades, arbetslösheten tredubblades och budgetunderskottet fyrdubblades på tre korta år.

När K G Bergström veckan efter EU-parlamentsvalet frågade Alf Svensson om det nu var dags för återbetalning eller "pay back" som Bergström formulerade det förnekade Svensson det. Var det, som jag skrivit ovan, precis tvärtom? Greve Wachtmeisters återbetalning till förre kd-ledaren?

Riksdagens säkerhetstjänst igen

För några dagar sedan tyckte jag att Riksdagens Säkerhetstjänst gått för långt när de kallat på polis för att en åhörare på åhörarläktaren haft en t-shirt med texten "Kärnkraft Nej tack" på sig.

Åhöraren, en tidigare riksdagsledamot för MP hade hörts av polis och anklagades, enligt DN, för ofredande alternativt störande av förrättning.

Detta har fått Michael Karnerfors att i en kommentar på min blogg påstå att åhöraren i fråga var ute för att "kortsluta den demokratiska processen".
Det är väl ändå att ta i. När sedan blev det vakternas uppgift att avgöra vilka texter på kläder som är tillåtna.

Under min 21 år i Riksdagen var jag med om i varje fall två händelser som jag tycker var allvarligare, men som inte ledde till att polis tillkallades.

Vid en debatt som gällde ett förslag om tandvårdsförsäkring var en tandläkare och känt premiärlejon bland åhörarna. Rätt som det var reste sig kvinnan upp och slängde ut en bunt flygblad över Kammarens ledamöter.

En grupp ungdomar följde vid ett tillfälle behandlingen av en fråga om ungdomsbostäder. Helt utan förvarning hoppade två unga män/grabbar över räcket och firade ner sig från åhörarläktaren till plenisalen.

Vid inget av dessa tillfällen kallades på polis. Talmannen anmälde bara att förhandlingarna ajournerades, påpekade att "bifallsyttringar inte är tillåtna" och personerna i fråga fördes ut från Kammaren respektive läktaren.

Jag tycker fortfarande att åklagaren "snabbt som ögat" skall lägga ner utredningen om nu Polisen överlämnat den. Dessutom tycker jag att Säkerhetschefen skall be om ursäkt.

Wednesday, June 17, 2009

Riksdagens säkerhetstjänst

Under alla mina år i Riksdagen försvarade jag alltid Säkerhetstjänsten. Jag brukade säga, att vid ingångarna, på åhörarläktaren och motsvarande var det "Vakten som bestämde". Men nu har de väl gått för långt.

Enligt massmedia har tidigare riksdagsledamoten Ewa Larsson (MP) efter ingripande från Säkerhetstjänsten, förhörts av polis och anklagas för ofredande eller störande av förrättning (olika uppgifter i massmedia).

Men nu får ni väl sansa er. Om Ewa Larsson vill ha en t-shirt med texten "Kärnkraft Nej tack" på sig när hon besöker Riksdagen är det inget Säkerhetsavdelningen eller Polisen skall lägga sig i. Jag utgår ifrån att Åklagaren lägger ner ärendet och gör det snabbt som ögat. Men innan han hunnit med det borde Säkerhetschefen offentligt be om ursäkt.

153 - 150 Värnplikten slopad

I går, tisdagen 16 juni, 2009 voterade Riksdagen om värnplikten.

Med röstsiffrorna 153 - 150 beslutade Riksdagen att allmän värnplikt, som vi haft sedan 1901, skall slopas. Att den borgerliga majoriteten bara kan med. Strävan har i mer än ett sekel varit att söka största möjliga enighet om försvarspolitiken.

Så icke längre. Nästa vecka kommer en utredning, ledd av tidigare riksdagsmannen Anders Svärd (C), om värnplikt eller ej. Han, tomhylsan Tolgfors, kunde inte ens vänta på denna utredning. På somliga växer kammen fort. Från borgerligt håll säger man, att vi får ett professionellt insatsförsvar. Det kan man kanske säga. Men kan också formulera sig så här. Vi får en yrkesarmé.

Var nu snäll och läs andra stycket en gång till. I relief till detta bör Fredrik Reinfeldts (M) begäran i dagens (17.6) partiledardebatt om enighet inför Sveriges ordförandeskap i EU ställas. Att han bara kan med. I går, en vecka innan en utredning i frågan läggs fram, såg han till att Riksdagen med tre rösters övervikt beslutade att ett system som vi haft för vårt lands försvar mot angrepp i 108 år skall slopas. Och sedan begär han enighet inför ett halvårs ordförandeskap i EU.

Monday, June 15, 2009

Prote(S)trörelsen i Borås, 15.6. 2009

I dag var det 40:e måndagen i rad som vi var på Stora Torget mellan kl. 1200 0ch 13.00.

På flygbladet stod det

"Behandla alla barn
och ungdomar likvärdigt

Vi kräver:
Bygg
Daltorpshallen
NU!"

Nu är det 66 måndagar kvar till valet 2010. Vi kommer att vara där "i snöstorm och ökenhetta". Tro mig.

Sunday, June 14, 2009

Fortkörande polisbil

I kväll, söndag, har vi kört mellan Varberg och Borås. Vi försöker alltid hålla hastigetsbegränsningarna, inte köra för fort, men inte heller för sakta.

I dag blev vi omkörda av 27 bilar. Det mest flagranta brottet mot hastighetsbestämmelserna svarade en polisbil för. Omkring kl. 20.10 blev vi ungefär 100 meter efter hastighetskameran i Sundholmen i riktning mot Borås omkörda av en polisbil. På platsen gäller 50 km. Jag blev så perplex så jag glömde titta efter registreringsnumret på polisbilen. Hade jag noterat det skulle jag inte tvekat ett ögonblick att polisanmäla föraren av denna polisbil. Jag utgår ifrån att polisbilen inte var under utryckning eftersom de inte använde "blåljus" eller ljudsignal.

Är det konstigt att det händer olyckor när till och med föraren av en polisbil gör på det sätt jag här berättat

Saturday, June 13, 2009

Knacka dörr 4

Så var det dags för dörrknackning igen, i dag på Solvarvsgatan. Solveig, Sara, sex SSU-kamrater och jag var tillbaks på Hässleholmen sex dagar efter EU-parlamentsvalet för att knacka dörr, dela ut rosor och lyssna på människorna.

Som vanligt gick vi två och två och som vanligt blev vi vänligt bemötta, i varje fall i huvudsak, men skall sanningen fram var det en ung man som inte gillade att vi vid tolvtiden på dagen ringde på hans dörr. Det kompenserades i allra högsta grad av att bakom nästa dörr vi ringde på var det en jättetrevlig kvinna som med ett vänligt tillrop "så roligt att mitt parti är ute och valarbetar" tackade för rosen hon fick.

Läs mera och se bild på vilka vi var som valarbetade på Hässlehomen på Anders Österbergs blogg. Länken till den hittar Du här intill.

Friday, June 12, 2009

Lettland, Dennis, devalvering

För en dryg vecka sedan hade ett av nyhetsprogrammen i SVT en intervju med tidigare riksbankchefen Bengt Dennis om den ekonomiska situationen i Lettland. Han presenterades då som rådgivare till Lettlands premiärminister.

Dagen före intervjun med Dennis sändes rapporterades att Lettlands justitieminister sagt att man borde i varje fall diskutera vad en devalvering skulle innebära för landet. Dennis var mer "rakt på sak". "Frågan är inte om, utan hur" var det lakoniska svaret på frågan om devalvering var aktuell. Mina tankar går osökt till hösten 1992. Under veckor sattes alla krafter in för att försvara den svenska kronans värde. "Endast himlen" är tak för hur högt Riksbanken kan höja räntan för att försvara kronan sade Bengt Dennis, då riksbankschef i Sverige, när räntan höjdes till 500 procent. Försvaret pågick under veckor. I början genom att räntan höjdes till som mest 500 procent. Den 19 november klockan 14.28, om jag minns rätt, släpptes kronförsvaret. På en minut sjönk kronan med ungefär 35 procent. Under sista veckan hade Riksbanken släppt räntehöjningar som vapen och i stället stödköpt kronor för att hålla uppe värdet. Detta fruktlösa försvar av kronan gav, menar jag, många privata spekulanter framför allt storföretag möjlighet att tjäna miljarder på Riksbankens och därmed skattebetalarnas bekostnad. Storföretagens utlandsskulder socialiserades helt enkelt.

Min fundering är. Är det samma spel som pågår i Lettland nu? Varför frågar ingen ekonomijournalist Dennis hur det går? Vad han menade? Vägrar premiärministerns särskilde rådgivare att uttala sig? Får han inte?

I våra nyhetsprogam i etermedia rapporteras troskyldigt att de svenska bankerna med stor utlåning i Lettland nu kommer att klara sig för nu är den politiska ledningen överens om att spara ungefär 8 miljarder svenska kronor i budgeten. De glömmer tala om, att det bland annat innebär stängda skolor för barnen, sänkta löner för de offentliganställda och sänkta pensioner för de äldre.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att under den gångna veckan har först Anders E. Borg (M)och sedan Finansinspektionen och i dag Riksgäldsdirektören Bo Lundgren slagit fast att de svenska bankerna kommer att klara sig. De är robusta. Det är konsoliderade. Det är välkapitaliserade.

Vad är det som pågår? Tankarna går som sagt till Sverige och det som hände hösten 1992. Det inleddes med att dåvarande statsministern Carl Bildt (M)och dåvarande finansministern Anne Wibble (FP) kom ut från kräftskivan på Harpsund och försäkrade att regeringen minsann inte bedrev någon "kvartalspolitik".

Det började med en kräftskiva på Harpsund och gick över 500 procents ränta till en de factodevalvering på mellan 30 och 35 procent.

Thursday, June 11, 2009

Borås Tidning, Sporten

Hallå Knallejuryn.

Ett fotbollslag, det gäller också svenska landslaget, får bara ha elva spelare. I dagens BT (11 juni 2009) har ni gett tolv spelare olika många Knallar. Hade ni gjort betygsättningen flera dagar i förväg? Henrik Larsson spelade, av mycket tragiska, och kända, orsaker inte mot Malta. Hallå - Det var mot Danmark han fanns på planen. Vilka bra lägen var det Henrik Larsson missade?

Wednesday, June 10, 2009

Expressens lögner

Måndagen den 25 maj hade Expressen på sidan 9 en artikel med rubriken "Här brister det för Wanja: "Ni får inget svar!"

Längre ner i artikeln -
Kan du inte svara på...
- Nej säger jag.
När kan vi få svar?
- Ni får inget svar över huvud taget!
Om du inte vill prata i kväll, när kan vi få ett besked?
- Nästa år vid den här tiden!

Så långt Expressenartikeln den 25 maj.

Det var bara det att artikeln var lögn från början till slut. Expressen hade inte talat med Wanja Lundby-Wedin. Allt var hopdiktat, från början till slut.

Dagen efter, den 26 maj fick Expressen be den kvinna det förföljt på gatan och Wanja Lundby-Wedin om ursäkt.

Chefredaktören Thomas Mattsson skriver i sin artikel bland annat. "Publiceringen var mycket beklaglig, ett resultat av missförstånd och misstag". Så kan det kanske beskrivas, men sanningen är ju att publiceringen var ett resultat av ett totalt oprofessionellt arbete. Enda förklaringen man kan hitta är att Expressen till vilket pris som helst ville komma åt LO-ordföranden.

För fullständighetens skull skall sägas att Expressen, enligt SVT Text, i går, den 9.6 som en ursäkt betalt in 50.000 kronor till Anna Linds Minnesfond. Det är väl bra, men det ändrar inte det faktum att Expressen ljög, blåljög för att få en "bra historia".

Nu till mina funderingar. Journalister säger ju att deras uppgift är att granska. Så är det och det är inget att säga om det.

Men - ingår det inte i granskningsuppgiften att granska sina kollegor. Jag har inte sett en enda artikel, inte hört ett enda inslag i etermedia där Thomas Mattsson, som den ansvarige, har intervjuats, fått kritiska frågor eller kommenterats. Är verkligen kollegialiteten så stark, eller är det en oskriven regel blad massmediafolk att man inte "jagar" varandra?

Monday, June 01, 2009

Bengt Dennis om Lettland

"Det handlar inte längre om när utan hur". Orden är tidigare svenske Riksbankschefen Bengt Dennis ord. Så säger alltså Dennis, numera rådgivare åt lettiske premiärministern och han talar om devalvering.

När nu också lettiska regeringsmedlemmar, som justitieminister Marek Seglins säger att devalvering bör diskuteras offentligt lär beslutet inte vara så långt bort i tid, för nu kommer spekulationerna mot den lettiska valutan att ta ytterligare fart. När och om en devalvering sker kommer i varje fall två svenska storbanker Swedbank och SEB att göra jättestora förluster. Hur stora återstår att se.

Då inställer sig frågan. Vad kommer Mats Odell (KD)att säga då. Odell talade ju vitt och brett och gång på gång om under hösten att dessa banker är stabila, välskötta är mycket solventa och har betydande resurser.

Prote(S)trörelsen i Borås

I dag, måndag, var det 38:e måndagen i följd som vi i Prote(S)trörelsen i Borås var på Stora Torget mellan klockan 12.00 och 13.00.

Denna måndag stod det på flygbladet "Klyftorna ökar med Moderaterna i ledningen. Vi kräver: Minska klassklyftorna", och på baksidan "EU-val 7 juni. Gå och rösta! Rösta på Socialdemokraterna!"

Mycket folk på torget, vackert väder, många som var och hämtade valsedlar i vår Valstuga för att gå och förtidsrösta i röstmottagningen på Stora Torget.

Dessutom många trevliga människor som tog emot våra flygblad, det var till och med en kvinna som kom fram till mig och bad att få ett. Många trevliga samtal. De få som, av olika skäl, inte ville ha något material tackade, med något enda undantag, vänligt nej.

Det hände också något mindre vanligt. En partivän från Trosa på besök i Sjuhäradsbygden kom till oss, dels för att framföra en hälsning från Arbetarekommunen i Trosa, dels för att studera vad vi höll på med. De hade läst i AiP, Aktuellt i Politiken, om våra aktiviteter. Till hösten kör de igång med något liknande. "Det tar sig sa´han som hade eld i håret"

Väljarkontakter

I går, söndag, var det en vecka kvar till valdagen. Vi knackade dörr på Solvarvsgatan. Det är alltid lika lärorikt att möta människor och det är nästan alltid trevligt. Det händer väl någon gång att man "får dörren i ansiktet" men vad då? Det får man stå ut med. I gengäld möts man ofta av vänliga tillrop.

Två exempel.
Jag ringde på, dörren öppnades. Jag presenterade mig. "Nej men hej. Dig känner jag igen från TV". På min fråga om hon, för det var en kvinna som öppnat, skulle gå och rösta var svaret. "Självklart skall jag det. Jag är en gammal trogen socialdemokrat. Nu skall vi visa dom. Jag skall ta med mig några andra här i huset också". Då blir man glad liksom när vi, vi försöker alltid gå två och två, blev inbjudna på kaffe. Det blev inte bara kaffe. Det blev också frukt och kex och framför allt en lång och trevlig pratstund som resulterade i ett löfte att personen som bjöd på kaffe naturligtvis skulle gå och rösta och rösta på socialdemokraterna.

Nu kommer vi att köra hårt de dagar som är kvar till valdagen.