Wednesday, June 17, 2009

153 - 150 Värnplikten slopad

I går, tisdagen 16 juni, 2009 voterade Riksdagen om värnplikten.

Med röstsiffrorna 153 - 150 beslutade Riksdagen att allmän värnplikt, som vi haft sedan 1901, skall slopas. Att den borgerliga majoriteten bara kan med. Strävan har i mer än ett sekel varit att söka största möjliga enighet om försvarspolitiken.

Så icke längre. Nästa vecka kommer en utredning, ledd av tidigare riksdagsmannen Anders Svärd (C), om värnplikt eller ej. Han, tomhylsan Tolgfors, kunde inte ens vänta på denna utredning. På somliga växer kammen fort. Från borgerligt håll säger man, att vi får ett professionellt insatsförsvar. Det kan man kanske säga. Men kan också formulera sig så här. Vi får en yrkesarmé.

Var nu snäll och läs andra stycket en gång till. I relief till detta bör Fredrik Reinfeldts (M) begäran i dagens (17.6) partiledardebatt om enighet inför Sveriges ordförandeskap i EU ställas. Att han bara kan med. I går, en vecka innan en utredning i frågan läggs fram, såg han till att Riksdagen med tre rösters övervikt beslutade att ett system som vi haft för vårt lands försvar mot angrepp i 108 år skall slopas. Och sedan begär han enighet inför ett halvårs ordförandeskap i EU.

No comments: