Monday, June 22, 2009

Riksdagens säkerhetstjänst igen

För några dagar sedan tyckte jag att Riksdagens Säkerhetstjänst gått för långt när de kallat på polis för att en åhörare på åhörarläktaren haft en t-shirt med texten "Kärnkraft Nej tack" på sig.

Åhöraren, en tidigare riksdagsledamot för MP hade hörts av polis och anklagades, enligt DN, för ofredande alternativt störande av förrättning.

Detta har fått Michael Karnerfors att i en kommentar på min blogg påstå att åhöraren i fråga var ute för att "kortsluta den demokratiska processen".
Det är väl ändå att ta i. När sedan blev det vakternas uppgift att avgöra vilka texter på kläder som är tillåtna.

Under min 21 år i Riksdagen var jag med om i varje fall två händelser som jag tycker var allvarligare, men som inte ledde till att polis tillkallades.

Vid en debatt som gällde ett förslag om tandvårdsförsäkring var en tandläkare och känt premiärlejon bland åhörarna. Rätt som det var reste sig kvinnan upp och slängde ut en bunt flygblad över Kammarens ledamöter.

En grupp ungdomar följde vid ett tillfälle behandlingen av en fråga om ungdomsbostäder. Helt utan förvarning hoppade två unga män/grabbar över räcket och firade ner sig från åhörarläktaren till plenisalen.

Vid inget av dessa tillfällen kallades på polis. Talmannen anmälde bara att förhandlingarna ajournerades, påpekade att "bifallsyttringar inte är tillåtna" och personerna i fråga fördes ut från Kammaren respektive läktaren.

Jag tycker fortfarande att åklagaren "snabbt som ögat" skall lägga ner utredningen om nu Polisen överlämnat den. Dessutom tycker jag att Säkerhetschefen skall be om ursäkt.

1 comment:

Martin Tunström said...

Nu är jag för kärnkraft, men håller helt klart med dig. Det är ju direkt löjligt att utvisa någon för att denna bär den texten på sin tröja. På vilket stör detta ordningen? Skall vi börja kasta ut alla med kommersiellt budskap, så som företagslogotyper, på sina tröjor? Så länge det inte strider mot svensk lagstiftning så får väl folk ha vad tusan de vill på sina tröjor, både i riksdagen och utanför. Dessutom, är riksdagsledamöter så beskaffade i huvudet så att de inte kan stå emot sk. "onliners" på en tröja, det är lite av det man får intrycket av.