Thursday, February 07, 2008

Stormakternas barbari

Chefen för CIA erkände i går inför ett kongressutskott att hans myndighet vid tre tillfällen använt skendränkning. De flesta folk- och människorättsexperter anser att skendränkningar skall jämställas med tortyr.

Nyhetsbyråerna hann inte mer än kabla ut denna nyhet från kongressen förrän en talesman för Georg W. Bush, Tony Fratto, meddelade att skendränkningar får användas.
Så talar en supermakt.

I Ryssland sitter Vasilij Aleksanian, oljebolaget Yokos, tidigare vicechef sedan många månader i fängelse i avvaktan på rättegång för förskingring och penningtvätt. Aleksanian är svårt sjuk. Han har aids och cancer. Han själv och europeiska människorättsorganisationer begär att han skall överföras till sjukhus för behandling. Han får nej på sin begäran.
Så talar en stormakt.

Ibland funderar man på om ledningen i dessa länder över huvud taget kan stava till tortyr och barbari.

1 comment:

Lars Rudström said...

Så Arne K menar att USA rent generellt använder sig av tortyr? Och inte ens kan stava till ordet?
Att de svenska socialisterna, förutom Kjörnsbergs gamle samarbetspartner Schyman och Ohly, äntligen tagit avstånd från H Hagbergs idoler i det fd Sovjet var ju bekant och glädjande! För att travestera på Paasikivi 1946: Di svenske är så helvittes politiskt naiva vad gäller kommunisterna!