Wednesday, February 06, 2008

Odells ekonomiskola 14

Om Du har en vara som det är så stor efterfrågan på att det blir en lång kö som Du vill bli av med. Höj då priset och höj det rejält. Så småningom blir priset så högt så att alla lämnar kön eftersom de inte har råd att betala det begärda priset. Simsalabim - Du är av med kön.

Låter det stolligt? Skyll inte på mig. Skyll på Mats Odell. Det är hans modell för att bli av med bostadskön i attraktiva områden. Om sanningen skall fram, och det skall den naturligtvis, så är det en utredning som arbetar på Mats Odells uppdrag och med hans direktiv som har kommit till denna geniala? lösning på köproblemen. Utredningen kan dock inte beskriva sin lösning så enkelt som jag gjort här utan de skriver enligt Dagens Nyheter så här.

"Hänsynstagandet till efterfrågeöverskottet sker inte för enskilda lägenheter eller fastigheter utan för hela bostadsområden, och en hyreshöjning till följd av efterfrågeöverskott sker först om det krävs flera års kötid för att erhålla en hyresbostad i ett område".

Mitt sätt att beskriva vad Odell vill åstadkomma, nämligen en dramatisk höjning av hyrorna och införande av marknadshyror, tror jag är bättre än Mats Odells utrednings byråkratsnack.

No comments: