Saturday, October 09, 2010

8 oktober 2008

8 oktober 2008. Vårt parti hade i opinionsundersökningar under sept./okt. 2008 mellan 43 och 44.5 procent. Vi hade drygt tre veckor tidigare, den 15 september, startat Prote(S)trörelsen i Borås. Vi var ungefär 50 partivänner som kommit överens om att vi varje måndag fram till valveckan 2010 skulle finnas på Stora Torget i Borås för att protestera mot borgarregeringens orättfärdiga, orättvisa och ojämlika politik.

8 oktober kl. 16.43 fick jag följande sms på min mobil. "Rödgrönt samarbete för framtiden. Se pressträffen och läs mer på socialdemokraterna.se"
8 oktober kl. 1654 sände jag som svar följande sms. "Jag har läst. Detta är ett formidabelt misstag. Regera med ett parti som älskar privatskolor, gör upp med borgarna om författningsdomstol och försämrad arbetsrätt. Inte särskilt klokt för att uttrycka det försiktigt. Arne Kj."(Båda sms:en har jag sparat i min mobil).

8 oktober kl. 18.00 börjar Borås Arbetarekommuns möte. Ulf Olsson rapporterade att han haft en pressträff tillsammans med Mp som en direkt följd av ovanstående meddelande från Partiet.
Så småningom fick jag ordet och läste upp sms:et jag fått och mitt svar. Jag frågade varför det som dög åt Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson och Göran Persson nämligen. Vi socialdemokrater söker stöd för en socialdemokratisk regering. Får vi inte majoritet för en sådan kommer vi med ansvar för Sverige att söka stöd i riksdagen för att bilda majoritet.

Min fråga var naturligtvis retorisk och jag väntade mig inget svar. Jag avslutade mitt korta anförande med att säga. "Jag är rädd att vår partiordförande i dag anträtt den väg som kommer att leda till hennes avgång". Några dagar senare kunde man läsa i Aftonbladet att jag och ett antal andra föredettingar krävt Mona Sahlins avgång. Jag hade, som framgår ovan, inte gjort det.

Från den 8 oktober 2008, alltså för två år och en dag sedan, har vi backat så där 14-15 procent i opinionsundersökningarna. Vi har gjort det sämsta valet i modern tid, närmare bestämt sedan 1911, tror jag. Vi har hört våra företrädare 70 gånger av hundra säga "de rödgröna", 27 gånger av hundra säga "JAG," och de återstående tre gångerna använda uttrycket "vi socialdemokrater". Är det någon som är förvånad över valresultatet?

3 comments:

Calle Bonath said...

Du har helt rätt.
Calle Bonath

Mahamed Ali Abdi said...

Man kan bara hålla med dig. Vi är inte rödgröna, vi är socialdemokrater...!


/mahamed

Anonymous said...

Och hade inte S och Mona åter gjort en sådan dålig valrörelse hade vi haft en rödgrön regering.

Det går varken skylla på V eller Mp eller det rödgröna samarbetet. Det är Socialdemokraterna som har missat att göra sitt interna förnyelse arbete. Man har inte tagit åt sig något från de misstagen som Göran gjorde utan fortsatt i samma hjulspår.

Om S ska kunna finnas kvar på den politiska kartan krävs det att man förnyar sig!