Sunday, January 04, 2009

Gaza-återockupationen fortsätter och fördjupas

I dagens nyhetsföde, som genom att journalister inte får komma in i Gaza i mycket blir spekulationer, kan bland annat följande noteras.

Fadia Aiad, svensk medborgare fembarnsmor berättar hur hennes barn, det yngsta 18 månader, lider. Om de överhuvud taget kan sova så lider de av mardrömmar. Maten tar slut i morgon, måndag, elen är borta. De sitter och hukar i något hörn i sin bostad.

En norsk läkare rapporterar att 25 procent av de dödade och 45 procent av de skadade är kvinnor och barn. Samme läkare talar om att de få sjukhusen som fortfarande kan arbeta har mängder av patienter, många barn, som har huvud- , ryggskador och amputationer. Reservelen på sjukhusen håller på att ta slut.

Röda Korset meddelar i kväll, söndag, att mängder av läkare finns vid Gazas gränser beredda att åka in för att hjälpa människor. Israels armé hindrar dem. För detta finns bara ett ord - barbari.

En företrädare för den israeliska armén talar om att de bekämpar terrorister. Om man skall ta denne talesman på allvar är alltså en stor del av kvinnorna och barnen terrorister!

Eftersom elen är utslagen kan människorna i Gaza inte lyssna på radio, inte få nyheter via tv, de kan inte ladda sina batterier till mobilerna så de kan inte hålla någon kontakt med yttervärlden.

På en yta stor som är som 1/3-del av Öland trängs 1.5 miljoner människor. I krig brukar de drabbade civilpersonerna fly för att komma undan det värsta. På denna lilla yta och med så många människor finns det i vanliga fall inte mycket att fly till. Nu begränsas detta ytterligare genom att armén, enligt uppgifter, medvetet delar upp, skär i sär Gaza. Ytterligare murar på gång?

Låt oss påminna oss några fundamentala ting.
- Valet, som Västvärlden krävt, vanns av Hamas. Majoriteten av de palestinska väljarna lade sin röst på Hamas i ett val som av utländska bedömare ansågs vara korrekt genomfört.
- Enligt folkrätten är det ockupationsmaktens uppgift att sörja för de cicilas trygghet.

Borde inte dessa fakta stämma till eftertanke?

För säkerhets skull - jag fördömer självklart raketbeskjutningen av Israel, men jag konstaterar att Israels svar på dessa enligt de allra flest bedömare är oproportioneligt.

Till sist - Det känns bra att att min partiordförande i ett skarpt uttalande fördömer vad som händer i Gaza. (Läs www.socialdemokraterna.se)

No comments: