Sunday, July 27, 2008

Barbariet triumferar

Idag avrättades 29 personer i Iran. Avrättningsmetoden hängning.
De avrättade var enligt Iransk TV kända banditer. De var dömda för droghandel, mord, våldtäkt eller för att ha hotat "den allmänna säkerheten och freden".

Detta är barbariets slutliga triumf.

Dödsstraff kan aldrig försvaras oavsett om det är i Kina, Iran, Saudiarabien eller USA. Dödsstraff måste alltid fördömas. Vem eller vilka har rätt att utmäta detta slutgiltiga straff? Ingen.

Thursday, July 17, 2008

FRA-avlyssning - Motståndet lönar sig?

Så har då sex folkpartistiska riksdagsledamöter ändrat sig. Kan man lita på det? Vad är det som hänt på den knappa månad som gått sedan riksdagen röstade igenom den lag som innebär att FRA kan avlyssna alla sms, e-brev och telefonsamtal.

Vad vet Birgitta Ohlsson, fp, som avstod vid omröstningen, och Cecilia Wikström, fp, som röstade ja, i dag, som de inte visste för en månad sedan? Jag tror inte vi som är motstådare till denna totalavlyssning skall slappna av. Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson Jan Björklund och Göran Hägglund har låst sig så hårt så de får svårt att krypa ur. Reinfeldt sade ju bara för någon vecka sedan att diskussionen ebbar snart ut. Björklund håller, hur otroligt det än låter med den mannen, tyst och skickar fram den stackars partisekreteraren Eric Ullenhag.

Jag tycker, att vi som anser att det är fel att övervaka hela svenska folket fortsätter och förbereder oss så att vi är tiotusentals kanske hundratusentals personer som sänder e-brev, sms och talar i telefon och då ser till att vi har med ett antal nyckelord. Låt oss förresten börja redan nu.

Till sist. Vad säger Else-Marie Lindgren, kd och moderaten Jan Ericson i dag? Vi som ifrågasatte beslutet äventyrade ju svenska soldaters liv i Afghanistan enligt Lindgren och var allmänt stolliga enligt Ericson.

Monday, July 14, 2008

FRA-avlyssning - Motståndet ökar

I dag hälsar vi tre tidigare folkpartiledare Ola Ullsten, Bengt Westerberg och Maria Leissner välkomna i motståndet mot regeringen Reinfeldts planer på massavlyssning av svenska folkets sms, e-post och telefonsamtal. Dessutom har några riksdagsledamöter vaknat till och förstått vad det var de röstade ja till för några veckor sedan.

Nu är frågan. Hur skall kristdemokraten Else-Marie Lindgren förklara för ex.vis Bengt Westerberg att han genom sitt agerande riskerar svenska soldaters liv i Afghanistan. För det var ju det som var Lindgrens argument för att rösta ja. Att till och med FRA-chefen slagit fast att det argumentet är bara struntprat biter väl inte på Lindgren, eller? Maria Leissner kan Lindgren undervisa när de träffas i Borås Högskolas styrelse där Leissner är ordförande.

Sunday, July 13, 2008

Löspluggen och FRA

Löspluggen (försvarsminister) Tolgfors argumenterar för att FRA skall få bedriva massavlyssning av all e-post, sms och telefonsamtal. Tolgsfors argument - det behövs för att stå emot framtida hot.

Då är frågorna
- Vilka hot ?
- Vem skall försvara ? (Överbefälhavaren säger ju att vi inte kan försvara oss)
- Vilket försvar tänker Löspluggen på ? (Det där som bara kunde stanna i Tchad i knappt två månader för sedan blev det regntid)
- Vågar Tolgfors lita på en organisation med spioner som läcker hemligheter så det bara ryker ?

Thursday, July 10, 2008

Inflationstakten 4.3 procent

I dag fick vi reda på att inflationstakten på årsbasis är 4.3 procent. Så hög har den inte varit på de senaste 15 åren.

I Visby "snodde" borgarna Miljöpartiets dag under Almedalsveckan för att göra ett utspel. Regeringen hade på sammanträdet beslutat tillsätta en utredning som skall utreda nya uppdrag till Konkurrensverket för att denna myndighet skall bekämpa inflationen och hur det skall gå till genom ökat konkurrens. Jan "Majoren" Björklund (fp) talade lite försiktigt om byggbranschen.

Det kanske är förmätet och jag vill absolut inte vara stöddig, men den 29 maj i år, för drygt sex veckor sedan alltså, skrev jag på min blogg en kommentar när Konkurrensverkets chef Claes Norgren hade varit ute och ondgjort sig över att kommunerna sysslade med verksamhet som finns på Marknaden - den så heliga. Jag sade att om jag fortfarande hade varit ordförande i Finansutskottet hade generaldirektören fått en kallelse till utskottet "kommande tisdag". (Konkurrrensverket är en av Finansutskottets myndigheter. Därav utskottsordförandens möjlighet att kalla generaldirektören). Jag skrev på min blogg att jag skulle sagt till Norgren att han och hans verk, borde ägna sig åt ex.vis den bristande konkurrensen i byggsektorn i stället för att ha synpunkter på att Borås stad driver verksamhet i exempelvis Borås Energi och Borås. Lokaltrafik, BL.


Min efterädare som ordförande i Riksdagens, enligt journalister mäktigaste utskott, har inte gjort någonting. Den borgerliga regeringen visar sin handlingskraft genom att tillsätta en utredning. Man häpnar och bävar.

Wednesday, July 09, 2008

FRA-lagen

FRA-lagens syfte är att avlyssna Rysslands tele- och datatrafik meddelar massmedia i dag.

Det är flera källor med insyn i svensk underrättelsetjänt som säger detta enligt medierna.
Detta föranleder några funderingar.

Om de som har insyn i svensk underrättelsetjänt är så lösmynta finns det starka skäl till oro.
Om det är så vad menar då folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag och Kd-ledamoten Else-Marie Lindgren när de påstår att FRA-lagen behövs för att rädda svenska män och kvinnor som är soldater i Afghanistan?

Varför inte se efter vad som står i regeringens förslag? Det gäller att få information om "försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska och religiösa konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av valuta- och räntespekulationer".

Det sista förklarar kanske varför storbankerna är positiva till denna avlyssningslag riktad mot all datatrafik som går över gränserna. Har bankerna direktkontakt rakt in i FRA? Räknar de med att få tips nästa gång de misskött sina affärer så George Souros eller någon annan penningmagnat ser en affärsmöjlighet i att spekulera mot den svenska kronan? En annan slutsats man måste dra är att det är inte bara ord som bomber, Jihad, tnt, gerilla, frihetskämpar och tusen andra, utan också valuta, dollar, yen, baht, pund och en mängd andra begrepp som "räknenissarna", svenskar, som svenskarnas kollegor ute i världen som har kontakt med sina svenska kollegor, brukar använda som måste bli sökord. Och Reinfeldt tror att det blåser över bara folk förstår vad det handlar om och förstår man det inte så blir han bara arg och mästrar den som har en annan uppfattning. Men det är klart "han går ju med folket och bär deras bördor" så vi borde vara tacksamma menar han väl. "Löspluggen" Tolgfors, Lindgren och Ericsson de bara bluffar eller också vet de inte vad de röstat ja till. Ibland undrar jag om inte det sista är mest troligt.

Expressen tycker som jag skrev i mitt förra inlägg att förslaget om "obligatorisk a-kassa" är tossigt och skapar ingen trygghet och så tillägger man "Samma sak kan förvisso sägas om en annan tossighet: FRA-lagen".

M-förslag - ger ingen trygghet

Moderatförslaget om obligatorisk a-kassa ger ingen trygghet!

Jag skulle inte kunnat sagt det bättre själv, men den här gången är det den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé som dömer ut regeringen förslag . För detta kallas han modig i en av kvällstidningarna. Jag är säker på att denna åsikt "varit i säck innen den kom i påse". Tobé har naturligtvis fått ett uppdrag att sända ut en försöksballong. Vem är uppdragsgivaren? Littorin naturligtvis. Arbetsmarknadsministern har insett att han måste hitta någon väg att krypa ur detta som Expressen skriver "tossiga förslag".

Tuesday, July 08, 2008

Giriga direktörer

Förra året, 2007, fick löntagarna drygt tre procents löneökning. Stordirektörerna fick 21 procent. Ja, du läser rätt - tre respektive tjugoen. Detta skrev Svenska Dagbladet (oberoende moderat), tidningen som Ulf Adelsohn bojkottar och som kulturminister Adelsohn Liljeroth föreslår skall mista sitt pressstöd, i måndags. För fullständighetens skull bör sägas att kulturministern skyller på att EU kräver slopat presstöd. Enligt den ansvarige EU-kommisionären är det inte så. EU kräver inte det och om det nu vore så att EU gjorde det, är frågan. Vad har EU med att göra om vi i Sverige vill befrämja mångfalden i massmedia?

Efter denna utvikning - åter till direktörerna. Mest, nästan 26 miljoner tjänade Carl-Henric Svanberg, Ericssons verkställande direktör. Dessa direktörer, och deras organisation Svenskt Näringsliv, är de som mest högljutt kräver att löntagarna skall hålla tillbaks sina lönekrav för annars "går det åt skogen". Om Ericsson som alltså betalade Svanberg nästan 26 miljoner, kan man notera att detta företags aktie den 9.7 2007 stod i 28:40. Sedan dess har Ericsson gjort en så kallad "omvänd split", innebärande att fem aktier, i dag motsvaras av en. Om börskursen i dag vore lika hög skulle aktien stå i 142 kronor. Det gör den inte. Den 8.7. 2008 var priset på en aktie i Svanbergs företag 63:50.

Kursen på Ericsson har alltså gått ner nästan exakt 55 procent och lönen för direktören Carl-Henrik Svanberg upp 21 procent. Det enda ord jag kan hitta som passar på detta förhållande är Girighet. Nej förresten jag kom på ett, kanske två ord till. Dumhet eller flathet hos de stora aktieägarna.

Löspluggen bluffar

Förre försvarministern och förre vice ordföranden i Riksdagens Finansutskott Mikael Odenberg kallar som bekant sin efterträdare Sten Tolgfors "tomhylsan". Jag undrar om inte "löspluggen" är en ännu mer träffande benämning på denne man.

I tisdagskvällens nyhetssändningar i SVT påstod "Löspluggen" att socialdemokraterna lagt fram ett, som han uttryckte det, ännu sämre förslag till avlyssningslag. Antingen är Tolgfors okunnigare än jag i min vildaste fantasi kunde tänka mig eller också bluffar han. Löspluggen satt ju i riksdagen förra mandatperioden och borde veta att socialdemokraterna aldrig lade fram något förslag. Eftersom jag också satt i riksdagen och därmed i den socialdemokratiska riksdagsgruppen vet jag att något förslag aldrig presenterades för vår riksdagsgrupp och än mindre för riksdagen.

Upp till bevis herr försvarsminister, herr tomhylsa, herr lösplugg. Att komma med fria fantasier eller fräcka bluffar duger inte.

P.S Eftersom jag talar om lösplugg och tomhylsa och inte om dynamit, dynamex eller tnt är väl detta inlägg fullständigt ointressant för FRA även om jag sänder det till BT då det skulle passera landets gränser eftersom BT:s server finns i England?