Tuesday, July 08, 2008

Giriga direktörer

Förra året, 2007, fick löntagarna drygt tre procents löneökning. Stordirektörerna fick 21 procent. Ja, du läser rätt - tre respektive tjugoen. Detta skrev Svenska Dagbladet (oberoende moderat), tidningen som Ulf Adelsohn bojkottar och som kulturminister Adelsohn Liljeroth föreslår skall mista sitt pressstöd, i måndags. För fullständighetens skull bör sägas att kulturministern skyller på att EU kräver slopat presstöd. Enligt den ansvarige EU-kommisionären är det inte så. EU kräver inte det och om det nu vore så att EU gjorde det, är frågan. Vad har EU med att göra om vi i Sverige vill befrämja mångfalden i massmedia?

Efter denna utvikning - åter till direktörerna. Mest, nästan 26 miljoner tjänade Carl-Henric Svanberg, Ericssons verkställande direktör. Dessa direktörer, och deras organisation Svenskt Näringsliv, är de som mest högljutt kräver att löntagarna skall hålla tillbaks sina lönekrav för annars "går det åt skogen". Om Ericsson som alltså betalade Svanberg nästan 26 miljoner, kan man notera att detta företags aktie den 9.7 2007 stod i 28:40. Sedan dess har Ericsson gjort en så kallad "omvänd split", innebärande att fem aktier, i dag motsvaras av en. Om börskursen i dag vore lika hög skulle aktien stå i 142 kronor. Det gör den inte. Den 8.7. 2008 var priset på en aktie i Svanbergs företag 63:50.

Kursen på Ericsson har alltså gått ner nästan exakt 55 procent och lönen för direktören Carl-Henrik Svanberg upp 21 procent. Det enda ord jag kan hitta som passar på detta förhållande är Girighet. Nej förresten jag kom på ett, kanske två ord till. Dumhet eller flathet hos de stora aktieägarna.

No comments: