Wednesday, July 09, 2008

FRA-lagen

FRA-lagens syfte är att avlyssna Rysslands tele- och datatrafik meddelar massmedia i dag.

Det är flera källor med insyn i svensk underrättelsetjänt som säger detta enligt medierna.
Detta föranleder några funderingar.

Om de som har insyn i svensk underrättelsetjänt är så lösmynta finns det starka skäl till oro.
Om det är så vad menar då folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag och Kd-ledamoten Else-Marie Lindgren när de påstår att FRA-lagen behövs för att rädda svenska män och kvinnor som är soldater i Afghanistan?

Varför inte se efter vad som står i regeringens förslag? Det gäller att få information om "försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska och religiösa konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av valuta- och räntespekulationer".

Det sista förklarar kanske varför storbankerna är positiva till denna avlyssningslag riktad mot all datatrafik som går över gränserna. Har bankerna direktkontakt rakt in i FRA? Räknar de med att få tips nästa gång de misskött sina affärer så George Souros eller någon annan penningmagnat ser en affärsmöjlighet i att spekulera mot den svenska kronan? En annan slutsats man måste dra är att det är inte bara ord som bomber, Jihad, tnt, gerilla, frihetskämpar och tusen andra, utan också valuta, dollar, yen, baht, pund och en mängd andra begrepp som "räknenissarna", svenskar, som svenskarnas kollegor ute i världen som har kontakt med sina svenska kollegor, brukar använda som måste bli sökord. Och Reinfeldt tror att det blåser över bara folk förstår vad det handlar om och förstår man det inte så blir han bara arg och mästrar den som har en annan uppfattning. Men det är klart "han går ju med folket och bär deras bördor" så vi borde vara tacksamma menar han väl. "Löspluggen" Tolgfors, Lindgren och Ericsson de bara bluffar eller också vet de inte vad de röstat ja till. Ibland undrar jag om inte det sista är mest troligt.

Expressen tycker som jag skrev i mitt förra inlägg att förslaget om "obligatorisk a-kassa" är tossigt och skapar ingen trygghet och så tillägger man "Samma sak kan förvisso sägas om en annan tossighet: FRA-lagen".

No comments: