Saturday, June 28, 2008

Nelson Mandela

USA planerar att slopa terriststämpeln på Nelson Mandela meddelar SVT. Sedan början av 1980-talet har den man, som i en lång rad undersökningar anses vara världens mest beundrade politiker, Nelson Mandela varit stämplad som terrorist av USA. Inför Mandelas 90-årsdag i den kommande veckan planerar alltså USA att ta bort denna stämpel.

Någon som bryr sig? Troligen inte, men vi borde göra det. Mandela som satt i fängelse på den ökända fängelseön Robben Island i 28 långa år har alltså varit terrorist enligt USA, i lika många år, sedan 1980. Han har varit det av två skäl. Han var svart. Han ansåg att också svarta skulle få rösta i Sydafrika. Av de två skälen, och bara av de, stämplades han alltså som terrorist. När jag var ganska ny i Riksdagen hade vi vid ett tillfälle en omröstning som gällde att Sverige skulle fatta beslut om sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika. Detta som ett stöd för ANC och Mandela. Moderaterna som då, liksom nu, gick i USA:s ledband röstade emot. Kan Du tänka Dig - Moderaternas riksdagsledamöter röstade emot stöd till Nelson Mandela.
En förklaring till, förutom ledbandet,- Wallenbergssfärens dåvarande överhuvud Peter (uttalas Pieter) Wallenberg talade om de svarta i Sydafrika som "svartingar" och därför skulle Sverige inte besluta om sanktioner mot apartheidregimen.

Om den av den borgerliga majoriteten i Riksdagen stiftade FRA-lagen om "avlyssning" av e-post, sms och telefonsamtal hade funnits på 80-talet hade ord som "ANC, Mandela, Nelson, apartheid" lett till kontroll av den som använde dessa ord. Det stämmer till eftertanke. Vem är terrorist? Vem är frihetskämpe? FNL som ledde motståndet mot USA:s ockupation av Vietnam ansågs av många, bl.a. av dåvarande högerledaren Yngve Holmberg, vara terrorister. Andra menade att deras motstånd mot ockupationsmakten var relevant, helt tillåten och därför borde FNL betecknas som frihetskämpar. Fundera själv !

No comments: