Tuesday, June 17, 2008

FRA-lagen

När detta skrivs natten mellan tisdagen den 17 och onsdagen den 18 juni 2008 återstår det knappt nio timmar tills riksdagen skall rösta om det största ingreppet i den personliga integriteten som något demokratiskt lands regering föreslagit.

En lång rad tidningars politisk redaktioner, borgerliga såväl som socialdemokratiska och oberoende, kritiserar tillsammans med förre säpochefen, Advokatsamfundet, Svenska och Europeiska journalistförbundet förslaget. Till och med australiska The Australian har uppmärksammat vad som är på gång i vårt land. Förslaget hör hemma i en diktatur säger utländska observatörer. Organisationer i USA fruktar att om moderatregeringens förslag röstas igenom i rikdagen så kommer svenska myndigheter att "sälja" information till sina USA-kollegor. I USA är det nämligen alldeles omöjligt att få igenom ett sådant förslag eftersom det strider mot konstitutionen.

I kväll sägs det att riksdagen i morgon kommer att återremittera ärendet till Försvarsutskottet. Detta utskotts vice ordförande moderaten Rolf Gunnarsson räknar med att ett något ändrat förslag återkommer till riksdagens kammare under onsdagskvällen eller senast på torsdag. Försvarsministern Sten Tolgfors, av sin företrädare Mikael Odenberg kallad "tomhylsan" kom "en minut i tolv" med ett friserat förslag om den personliga integriteten som var så krångligt och till intet förpliktande att Allan Widman (fp) hade all sjå i världen att förklara innebörden och totalt misslyckades med detta.

Kort sammanfattat innebär den moderatledda regeringens förslag att FRA får möjlighet kontrollera all e-post, teletrafik både från fast och mobil telefon om detta passerar gränsen.
Eftersom 24 av 46 svenska mediehus har sina e-postservers utomlands är det som brukar kallas källskydd om denna lag antas av noll och intet värde. Du skall veta att om Du skickar e-post till Borås Tidning så passerar ditt meddelande gränsen eftersom BT:s server ligger i England. Så är det med det källskyddet.

Vi är några personer som funderat på om det nu kanske är dags för det som brukar kallas "civil olydnad". Om vi är några hundra, eller kanske tusen eller varför inte några tiotusen som varje dag sänder tio e-brev var med något av sökorden i så bryter hela systemet samman. Sökorden ?
De skall vi nog ta reda på.

2 comments:

Per Herngren said...

Jag stödjer ditt förslag på civil olydnad mot FRA lagen och liknande övervakning på internet. Jag skrev några tankar om civil olydnad på min blogg.Du har kanske andra idéer?

http://perherngren.blogspot.com/

Anonymous said...

svara Jan Ericsson, eller har Arne inga argument tro? Om så är fallet en föga ovanlig företeelse i debattrummet.