Tuesday, May 01, 2007

1 Maj 2007

För första gången på 21 år talade jag inte på 1 Maj. Visst kändes det lite konstigt, men det var också skönt att få lyssna till andra. Nog var han bra Håkan Juholt, vår biträdande partisekreterare. Hans inledning där han talade om vad Radio 7:s fråga till "mannen på gatan" om vem det var på ett foto Radions medarbetare visade upp väckte många glada skratt. Inte hånfulla som Lokalradion kanske väntat sig, utan glada till och med lite ömsinta. Särskilt högt klingade skrattet närHåkan berättade att någon som intervjuats var alldeles säker på att den som visades på kortet var Turkiets representant i Eurovisionsschlagerfestivalen.

När Håkan "mjukat upp" oss demonstranter började han den stora genomgången av den högerledda regeringens angrepp på den svenska modellen. Den här gången talade inte moderaterna om systemskifte. I stället var de minst lika "socialdemokratiska" som vi socialdemokrater. Ny genomför de det där systemskiftet som de inte talade om. Det är angrepp på sjuka, arbetslösa, förtidspensionärer för att ta några exempel. De säljer ut våra gemensamt ägda välskötta företag. De sänker skatterna för de redan rika. Bakvägen angriper de fackföreningsrörelsen genom att göra de dyrare att tillhöra en facklig organisation. Löntagarna får inte göra avdrag för sin fackavgift. Företagen får däremot görta det. Tala om orättvisa. Juholt avslutade ett uppenbarligen mycket uppskattat anförande med att slå fast att Carl Bildt genom sina bindnignar åt alla möjliga håll är en belastning för vårt land och vår utrikespo0litik.

Vi som var i Stadsparken fick också höra SSU Borås ordförande Malin Emanuelsson. O, så bra hopn var framför allt när hon talade om klimathotet. Med sådana SSU:are kan vi se framtiden an med tillförsikt.


P.S. Jag väntar fortfarande på det där telefonsamtalet från Radio 7. Det där samtalet där de skall erbjuda mig att delta i en debatt om vem som skall bli ny partiledare i Folkpartiet. Jag antar att Lokalradion behandlar alla lika? När jag för några månader lovade medverka för att samtala om efterträdare till Göran Persson hade Radio 7 "släpat" dit en folkpartist. När får jag erbjudandet?

1 comment:

Helen said...

hmmm... vem var det på bilden?