Saturday, April 02, 2011

Pens.systemet, Elavreglering, Friskolor m.m.

1. Hösten 1993, jan/februari 1994 diskuterades en eventuell överenskommelse om det framtida pensionssystemet. Ingela Thalén och Anna Hedborg hade, på partiledningens uppdrag i flera år förhandlat med de borgerliga partierna om denna fråga. När det kom till den socialdemokratiska riksdagsgruppen för beslut yrkade jag avslag på kompromissen. Mitt huvudsakliga argument var att jag såg framför mig hur den makt kapital ger skulle flyttas från våra gemensamt ägda Ap-fonder till en lång rad privata fonder. Jag ifrågasatte dessutom hållbarheten i det nya systemet. Jag rönte ingen framgång med mitt avslagsyrkande.
(Behandlingen av denna fråga i våra beslutande organ har behandlats i flera offentliga vetenskapliga skrifter, därför kan jag skriva om det.)

Nu vet vi alla hur det gått med "broms", sänkta pensioner och uppe på detta särskild "pensionärsskatt".

2. På hösten 1994 efter valet diskuterade vi i Partistyrelsen "friskolefrågan". Jag yrkade avslag med det enkla och tidlösa argumentet "barn skall inte delas upp". Dessutom ansåg jag att det var felaktigt att skattepengar skulle gå till privata vinster.
(Även denna fråga har skrivits om i offentliga sammanhang. Det är därför jag kan skriva om det.)

Nu vet vi alla hur det gått med riskkapitalbolag som ägare av "skolkoncerner" som har sin hemvist i diverse skatteparadis. Så det räcker inte med att de tjänar pengar på skattebetalarnas bekostnad, utan dessutom undgår de svensk beskattning av mångmiljonvinsterna.

3. Bildtregeringen föreslog i en proposition till Riksdagen på våren 1994 att elmarknaden skulle avregleras. Efter valet drog den nytillträdda socialdemokratiska regeringen tillbaks denna proposition. Därefter diskuterades frågan fram och tillbaks under mer än ett år. Så småningom föreslog s-regeringen i princip samma avreglering. Vi diskuterade frågan vid upprepade tillfällen i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Argumenten för en avreglering var de gamla vanliga. Ökad konkurrens skulle leda till lägre priser för både företag och enskilda konsumenter.

Jag yrkade avslag. Mina motargument var bl.a. Vi vet från Norge (de var några år före oss med denna fråga) att först kommer priserna att gå ner något, sedan kommer de stora eljättarna att köpa upp de små. Resultatet skulle bli ett oligopol och priserna skulle gå dramatiskt uppåt.

Nu vet vi hur det gick.

(I en vetenskaplig avhandling "Från Folkhemsel till internationell handelsvara" har prof. Arne Kaiser, KTH mycket ingående skildrat hela den process som föregick riksdagsbeslutet.

4. 8 okt 2008 på em. fick jag som så många andra ett sms. "Rödgrönt samarbete för framtiden. Se presskonferens".
Tolv minuter efter jag fått detta skickade jag mitt svar. "Har läst. Samarbeta med ett parti som är fackföreningsfientligt, älskar friskolor och gör upp med borgarna om författningsdomstol. Inte särskilt klokt - för att uttrycka det försiktigt". På kvällen samma dag berättade jag om detta på ett internt möte. Två dagar efteråt kunde man läsa om detta i kvällstidningarna. Någon hade läckt från det interna mötet.

Nu vet vi hur det gick med samarbetet som "var långsiktigt och skulle pågå till 2020".

5. På Distriktskongressen i dag behandlade vi ett stort antal motioner. En handlade om den framtida partiorganisationen i Västsverige.

Jag yrkade avslag med hänvisning bl.a. till att "allt modernt är inte bra". Tvärtom är det så att i "globaliseringens tidevarv betyder närhet i det politiska arbetet mer än någonsin tidigare".

Hur det går med detta vet vi inte. Först med den socialdemokratiska valsedeln till 2018 eller 2022 års val får vi kvitto på vem som har rätt. Hur jag lyckats med mina bedömningar på några stora frågor har jag redovisat under punkterna 1-4 ovan. Om dessa frågor och ett antal andra som jag varit med om att behandla under mina år i Riksdagen skall jag redovisa mer utförligt i en skrift så småningom.

Till sist - en mig närstående person som jag diskuterat dessa frågor, alldeles särskilt elavregleringen och privatskolefrågan, med, hade och har samma uppfattning som jag.

4 comments:

Håkan said...

När jag läser den här bloggen får jag intrycket av att du är en av de socialdemokrater som var orsaken till att min morfar hela min barndom försökte få mig att förstå hur otroligt viktig rörelsen var. Och att din världssyn är densamma som hans var. Vilket också gjorde att han var obrottsligt lojal mot socialdemokratin hela sitt liv.

Men tyvärr har ju partiet tagits över av dessa förbaskade förnyare som kört politiken rakt ner i skiten de senaste 20 åren. Det är tragiskt.

Särskilt när man läser och ser att det fanns och finns folk som du som faktiskt gjorde motstånd, men ändå blev överkörda av folk som antingen ville såväl sverige som rörelsen illa. Eller som fullständigt saknade en realistisk analys av den enorma skada deras beslut skulle göra.

Men det är skönt att läsa att ni fortfarande finns kvar. Ni riktiga socialdemokrater som fortfarande står för de värderingar som byggde detta land från en fattig avkrok i norra europa till det föregångsland vi en gång var.

Lars Rudström said...

Arne! En mycket intressant artikel skriven av en mångårig riksdagsledamot och erfaren politiker! Här får man en koncis rapport av olika riksdagsbeslut och insikt i riksdagsgruppens arbete.
Mera sådant Arne! Jag ska snart kommentera dina punkter.
Mvh
Lars Rudström

Lars Rudström said...

Här återkommer jag med mina kommentarer av Arnes artikel ovan.

Pkt1: "Bromsen" som du nämner var enligt min - mot din avvikande åsikt - helt rätt. Se bara hur Frankrike, England, Spanien, Portugal för att inte tala om Grekland i åratal blundat för betydelsen av "pengar in, pengar ut" i landens skattekistor! Uruguay var tillsammans med Argentina fem av världens rikaste länder (BNP/capita)1936. Uruguay är praktexemplet på politikers pengasprättande och "bjuda över" för att vinna nästa val. U var aldrig med i WW2 men ändå kördes hela samhällsekonomin i botten och har aldrig därefter lyft sig.
Vi har nu inom EU ett flertal länder (se ovan) som närmar sig Uruguay-syndromet. Sverige gjorde helt rätt i att balansera pensionsutbetalningarna mot skattekistan. Hav förtröstan Arne: snart höjs pensionerna igen!
Vad menar du med "särskild pensionärsskatt"? Skattesatsen för penisonärerna är satt av SAP sedan decennier, liksom pensionernas bruttonivå. Den skattesatsen har ingenting att göra med "jobbskatteavdragen". Gör åtskillnad i defintionen. Göran P gjorde inte det och vann några stackars pensionärers röster, fåfängt! Att såväl den första som den andra storheten vad rör nivå och skattesats av/för pensionärer är bestämd av en sosseregering har du tydligen glömt i din hets.

Pkt2. Jag förstår din ideologiska frustration i ämnet "friskolor". Men den kommunala skolan är ett av SAP:s största misstag! Härom kan vi debattera hur länge som helst. Ungarnas kunskaper har gått ända ner i källaren de senaste 30 åren. Jag håller med dig om att om en friskola får en "vinst" ska den stanna och beskattas i Sverige. Men samtidigt måste de kommunala pösmunkarna skärpa sig! Och kanske rationalisera bort lite fläsk?

Pkt3: Avregleringen av el-marknaden är ett fiasko för oss el-konsumenter. Där håller jag helt med dig. Men SAP som statsbärande parti under avregleringens första år skulle ju givetvis ha följt upp utvecklingen på marknaden och kunnat styra utvecklingen. Gjorde SAP:s alla tillsatta ledamöter i Vattenfall detta? Eller Sahlin/Nuder? NEJ! Feta häckar på fina taburetter Arne!

Pkt 4: "Rödgrönt samarbete" var förmodligen ett av SAP:s historiskt största misstag. Härom kommer det att skrivas avhandlingar och böcker i decennier framöver. Du hade helt rätt i ditt SMS Arne! Jag som fd sosse gladde mig mycket åt Sahlins krumsprång där. Hur dum eller medgörlig för "kommunisterna" inom SAP får man vara? Jag hoppas att Juholt är en starkare ledare. En demokratiskt vald regering/parlamentaristiskt tillsatt måste ALLTID möta en stark opposition i Riksdagen. Oavsett partifärg!
Jag ser verkligen fram emot dina kommande "memoarer". Där kommer mycket att framkomma förhoppningsvis.
Om jag köper den, kan jag då få ett dedicerat ex?
Mvh
Lars Rudström

Robsten said...

robsten was here!