Saturday, January 22, 2011

Utförsäkrade, Direktörslön, Arbetslöshet m.m

Några reflektioner:

2.100 personer är utförsäkrade snart kommer 3.000 till som inte kan sjukskrivas bli utförsäkrade. Lägg märke till inte kan sjukskrivas. Cristina Husmark Perssons (M) efterträdare Ulf Kristersson (M) vill hitta en lösning under våren. Den propositionen skulle jag kunna åta mig att skriva på en dag. Sammanfattningsvis - den som är sjuk skall omfattas av sjukförsäkringen. Så enkelt är det.
Förutom det öde som drabbat/drabbar dessa människor smärtar det mig att inte vi socialdemokrater före valet kunde övertyga en majoritet av svenska folket om att ett sådant system är varken riktigt, rättvist eller rättfärdigt.

Wallenbergs maktbolag Investors vd Ekholm har de senaste fem åren haft en ersättning från Investor på 195 milj. i lön, bonus och pensionsavsättningar. Det är inte utan att tankarna med saknad går till gamle Marcus Wallenberg. Är det någon som säger emot mig om jag påstår att han hade aldrig godkänt något sådant. Så här blir det när herrarna (för det är nästan bara herrar "kliar varandra på ryggen". Snikna är vad de är.

För någon vecka förutspådde jag att vi inom något år får se hur en bostadsbubbla spricker i vårt land, I går, fredag, talade Riksbankens Barbro Wickman-Parak om att hon och Rb inte kan se någon bostadsbubbla. Vem får rätt Barbro Wickman-Parak eller jag? Vi får se.

Peter Norman (M) finansmarknadsminister är rädd för att vi svenskar lånar för mycket. Vi ökar vår skuldsättning med 10-12 procent och vår löner ökar med två procent. Det håller inte sade Norman. Jag gissar att Norman är så pass insiktsfull att han kan se sambandet mellan ökad belåning, höjda bostadspriser och risk för bubblor. Skulle inte Norman kunna kalla till sig vice riksbanskchefen Barbro Wickman-Parak för att diskutera frågan. Hade jag fortfarande varit ordförande i Finansutskottet hade jag definitivt sett till att Wickman-Parak hade kallats till utskottet.

I går, fredag, kunde vi också höra att OECD ansåg att Sveriges ekonomi var stark som Pippi Långstrump. Det slogs upp stort. Mindre blev rubrikerna om att arbetslösheten 2010 var 8.4 procent, 2011 blir 8.0 % och 2012 7.5 %. Det betyder att mellan cirka 420.000 och 370.000 människor är och förväntas vara arbetslösa. Det är alltså ungefär fyra gånger så många som bor i Borås. Långtidsarbetslösheten blir allt högre. Detta skall Fredrik Reinfeldt (M) och Peter Norman (M) lösa med ett femte jobbskatteavdrag.

Maud Olofsson talade om för TV-tittarna att ett femte jobbskatteavdrag var ok, men sedan får det vara stopp. Hon vill nämligen sänka skatten i första hand för kvinnor. Därför vill hon att statsskatten skall sänkas. Finns det verkligen inte någon som kan tala om för centerledaren att de flesta som betalar statsskatt är män? Maud Olofsson har fel i sak efter sak. Det enda hon lyckats riktigt bra med är att få allt fler att säga "vi skall komma ihåg".

I går, fredag, fick vi, genom Svenska Dagbladet (oberoende moderat), reda på att Carl Bildt (M) och Tobias Billström (M) i samtal med USA:s ambassadör 2007 talat om att flyktingar från Irak till Sverige från och med 2003 till övervägande del var "blottställda, lågutbildade och utan yrkes- eller språkkunskaper". När TV ville ha en kommentar av Billström blev svaret "Regeringen kommenterar inte på något vis de här så kallade Wikileaksdokumenten, eftersom det handlar om tredjepartsuppgifter". När journalisterna följde upp sin fråga fick vi hör samma svar en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till. Puh. 17 gånger på tre minuter gav moderatministern samma svar på olika frågor. Sedan gick han ut och satte sig i en svart statsrådsbil.
Om vad de två moderaterna sagt säger Mona Sahlin. Skandalöst.
Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström säger "svenska folket och rätt att få veta vad ministrarna har sagt". MP skall anmäla de båda moderaterna till Konstitutionsutskottet.
Fortsättning följer.

1 comment:

Skogsviola said...

Hej Arne!
Jag håller med dig i det mesta du skriver. Det är för bedrövligt hur dom som redan har roffar åt sig. Jag tror dock att det ligger en del i den kritik, som Ahlenius framför mot Bank-i-Moon. Den kommenterades mycket i radio och TV, men du kanske inte var hemma då. Bl.a. framfördes argumentet att USA med Bush i spetsen var aktiva i valet av denne gen.sekr. USA var inte intresserat av en stark ledare av FN, som t.ex. Kofi Annan, utan ville hellre ha en nolla, som helst ville resa runt och representera. Jag tror faktiskt att det ligger en del i de argumenten.
Förresten, ett litet tips. Du kan länka enkelt till FB genom att trycka på F-symbolen som kommer upp direkt efter ditt inlägg, så snart du kommenterat det!
Hälsningar!
Vendla