Friday, May 01, 2009

1 Maj 2009

Vid 1 Majdemonstrationen i Borås talade Leif Pagrotsky, men före hans tal fick vi lyssna till två SSU-are, Nadia Awil och Kristoffer Sjösten. De var båda jättebra.

Leif P. gjorde en expose över världsekonomin och gjorde klart för oss alla att den högerledda regeringen som bara skyller på den internationella finanskrisen är värre än de flesta andra regeringar i Europa. För att finna lika stor nedgång i BNP som vi haft i Sverige under det senaste året får vi gå tillbaks till förra gången borgarna regerade. Då - 1991-94 - hette statsministern Carl Bildt. Det var han som enligt egen utsago ledde "den mest kompetenta regeringen i modern tid". Det var den regering som på tre korta år fördubblade statsskulden, tredubblade arbetslösheten och fyrdubblade budgetunderskottet. Pagrotsky kritiserade "kollektivanslutningen" till PPM-fonderna, med rätta tyckte, av applåderna att döma, åhörarna. Det är inte utan att man undrar vad vi skall med 770 PPM-fonder till?
(Eftersom jag, vilket är allmänt känt, yrkade avslag på hela reformen, kan jag väl tillåta mig att skriva detta).

Britta Svensson i Expressen tycker det är föråldrat att fira 1 Maj. Annat var det på 70-talet när Britta Svensson och hennes gelikar, enligt Svensson i Expressen i dag, "hade blanka Maomärken och pyttesmå röda flaggor fastknutna vid stora träpåkar". Jag förstår att den gamla Norrbytjejen från Borås deltog i de olika bokstavskommunistiska grupperna. Det var de som när vi socialdemokrater hade torgmöten sprang omkring och smygfotograferade oss för vi skulle minsann "tas om hand" när revolutionen, lett av ett avantgarde bestående av Svensson och hennes gelikar som "visste arbetarklassens bästa", genomfördes. Svensson "byter hellre ut den röda fanan mot regnbågsflaggan och firar Pridedagen". Om Britta Svensson hade varit i Borås i dag kunde hon burit den flaggan tillsammans med Mikael Claesson Eriksson och hans kamrater från RFSL som deltog i vår demonstration. Om inte detta passat kunde hon demonstrerat, tillsammans med Kennert Steen och Thor Amundsen och de övriga i den socialdemokratiska föreningen från arbetarstadsdelen Norrby, mot den borgerliga regeringen för att de sänker skatter för de rika och det med lånade pengar.

1 comment:

Lars Rudström said...

Nåja herr Arne! Sittande regering har faktiskt sänkt skatten för alla låg- och medelinkomsttagare också! Eller hur? Dessa låginkomsttagare som ni inom SAP i decennier plågat med era höga skattesatser för att göda socialisternas stora byråkrati och alla dess politiker (precis som i öststaterna). "Staten" framför allt! Individen har ingen rätt, politikerna skall bestämma! Man har ju som gammal sosse hört detta redan på 50-talet.