Wednesday, October 08, 2008

Formidabelt misstag

I dag, nej förresten eftersom det i skrivande stund är efter midnatt, i går fick jag kl. 16.43 på min mobil följande meddelande.

"Rödgrönt samarbete! Se pressträffen och läs mer på socialdemokraterna.se"

Jag svarade kl. 16.54, kortfattat som man gör på sms. "Jag har läst. Detta är ett formidabelt misstag. Regera med ett parti som älskar privatskolor, gör upp med borgarna om författningsdomstol och försämrad arbetsrätt. Inte särskilt klokt för att uttrycka det försiktigt". A.Kj

Visst svarade jag snabbt, men verkligen inte överilat. Under kvällen har jag funderat. I den senaste opinionsundersökningen har vi själva mer än fyra procentenheters övervikt över de borgerliga partierna. Eftersom Kd ligger under fyraprocentspärren är övervikten egentligen ungefär sju procent. Varför skall vi i det läget göra upp om en långsiktigt samarbete med ett parti som är direkt fackföreningsfientligt, älskar privatskolor, ofta uttalar sig för privatisering av olika delar av vår gemensamma sektor och vill låta jurister överpröva de folkvaldas beslut? Jag vidhåller - detta är ett formidabelt misstag och jag är mycket, mycket överraskad över att Partistyrelsen ställt sig bakom detta initiativ. För Partistyrelsen står väl bakom?

Så några tankar som inte är av samma principiella slag. Om jag skall vara vänlig - partiledningen kunde naturligtvis inte veta att Volvo i dag skulle komma med sitt jättevarsel, även om det inte var så svårt att gissa att något allvarligt var på gång efter att för en vecka sedan hört Volvos nye vd uttala sig. Däremot visste alla att det var jättekris på de internationella marknaderna, bankkriser, bolånekriser och allt vad vi matats med de senaste veckorna och månaderna. I det läget går vårt parti ut med detta. Man tar sig för pannan. Var skall detta sluta?
Till slut - det skulle inte förvåna mig ett vitten om Vänsterpartiet som en direkt följd av detta i nästa opinionsundersökning ökar ett par procentenheter. Vi får se.

4 comments:

Anonymous said...

http://www.bt.se/nyheter/boras/smp-ar-kan-bli-sant-aven-i-boras(899053).gm

Anonymous said...

Du tror inte att det är en sådan inställning som har kostat makten i Borås. Den gamla inställningen att S ska ha egen majoritet är förlegad nu det har hänt en hel del sedan du började i partiet. Dags att ta bort dom ideologiska skygglapparna och tänka nytt.

Anonymous said...

Dags att ta bort ideologin och tänka nytt?
Tja, det kostade (s) makten i förra valet.

Det som är oerhört korkat med detta utspel är att man inte integerat (v). Nu har man istället valt det enda borgerliga parti som inte sitter i regeringen idag.

Långa Skuggan said...

TAck Arne för detta inlägg! En annan är ju före detta sosse som har gått åt vänster liksom många fler under Göran Perssons tid. Vi är många som gör det när socialdemokratin tenderar att dra åt borgerligt håll.
Jag håller med dig till 100 % i allt du säger, och tror som du, att vi blir fler vänsterpartier på detta sätt. Och då kan dom ju hålla på att privatisera skolor och sjukhus och försämra arbetsrätten. Spelar det då någon roll vilken sida som regerar?