Friday, October 10, 2008

En halv pudel

För någon dag sedan skrev jag att partiledningen gjorde ett "formidabelt misstag" när man meddelade att man skulle ha en gemensam presskonferens med mp för att tala om fördjupat samarbete syftande till koalitionsregering efter valet 2010. V uteslöts brutalt.

Detta väckte, som jag tycker, berättigad upprördhet i de djupa partileden. I dag, fredag, har partiordförande gjort, som Mona själv säger, en "halv pudel". Klokt så. Ta nu nästa steg. Vi bör tala om, och jag är ganska säker på att partikongressen 2009 kommer att säga det, att vi socialdemokrater går ut i valkampen och ber väljarna om förtroende för att bilda en socialdemokratisk regering. Sedan får väljarnas utslag vid valurnorna visa om detta är möjligt. Så gjorde Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson ja faktiskt också Göran Persson. Det förhållningssättet duger gott nog också på 2000-talet.

Låt oss istället för taktiskt dribblande som så ofta leder till problem, arbeta långsiktigt för att föra ute våra ideér om rättvisa, rättfärdighet och solidaritet. Låt oss arbeta som vi gör med "Proteströrelsen i B orås". Ut på gator och torg, i skolor och på arbetsplatser. Vi skall vara där människorna finns inte i första hand för att tala om hur det är utan för att lyssna och samtala.

No comments: