Thursday, November 18, 2010

Valberedningsarbete

När jag 1985 kom som nyvald till Riksdagen placerades jag av Riksdagsgruppen ledning i Finansutskottet. Ordförande och gruppledare i FiU var då Arne Gadd.

När Arne G. efter någon vecka hade introduktionssamtal med mig sade han tillsammans med mycket annat följande som jag har burit med mig sedan dess och vidarebefordrat till de kamrater som jag senare, bland annat som ordförande i Skatte- och senare i Finansutskottet, haft samtal med.

Arne G. sade så här. "Du är inte expert. Du skall inte vara expert. Du skall inte bli expert. Experterna har vi här på Finansutskottets kansli och på "andra sidan vattnet". (Finansdepartementet menade Arne)

"Du är förtroendevald glöm aldrig det, men det är bra om du vet vad som är upp och ned".

Detta har jag haft anledning att fundera på de senaste dagarna då jag deltagit i nomineringsarbete. Jag ser en risk att vi alltför mycket argumenterar med att den och den har den och den utbildningen och den och den yrkeskunskapen. Missförstå mig inte nu. Naturligtvis är kunskaper och utbildning och allt det andra bra och nödvändigt. MEN - Vi är och skall vara förtroendevalda i första hand.

1 comment:

Anonymous said...

I Frankrike skall Parti Socialiste utse partiets kandidat till presidentvalet 2012. ”Valberedningen” är fyra miljoner medlemmar som kan välja mellan åtta officiella kandidater, två kvinnor och sex män:

Martine Aubry
D. Strauss Kahn
François Hollánde
Arnaud Montebourg
Ségolène Royal
Benoît Hamon
Manuel Valls
Pierre Moscovici

Så går det till i demokratins hemland.