Wednesday, November 10, 2010

Politiken först - personerna sedan

Vi, Solveig och jag, har en tid diskuterat vårt partis framtid. Vilken roll skall Socialdemokraterna spela? Hur skall vi återfå förtroendet hos väljarna? Är allt nytt bra? Är allt gammalt fel?

Nu har partiordföranden öppnat för persondiskussion. Nu är jag rädd att det kommer dölja det som är livsviktigt för vårt parti och för vårt land. Nämligen en diskussion om framtiden. En diskussion om varför det är viktigt att minska klyftorna i stället för att öka dem, som Reinfeldt och Co mycket medvetet gör? Varför är det socialdemokrater som säger. Det är inga problem med vinstutdelning i privatskolor bara de, skolorna, har bra kvalité. Varför finns det socialdemokrater som tycker det är ok att skattepengar går till investmentföretag som har skatteflyktat till Kanalöarna? Varför har diskussionen om de som sparkats ut från sjukförsäkringen med stupstockens hjälp tystnad. Cristina Husmark Pehrssons efterträdare tycker ju att reformen som innebär att "sjuka flåsas i nacken ända in döden" är bra. Var är våra främsta företrädare i den frågan? Varför är läkarna tysta? Varför hävdar de inte sin profession? Varför river inte arbetsförmedlarnas fackliga organisation upp himmel och jord när deras medlemmars arbete undervärderas så att de kan ersättas och diverse coacher? Varför har vi förtroendevalda som kommer med något så urbota dumt som butler i tunnelbanan? Varför rider vi inte spjärn med kraft mot ett system som innebär att sjuka och arbetslösa genom minskad sjukkassa och a-kassa får betala för att välbeställda ska få diskat och städat i sina hem?

Kort sammanfattat. Varför går vi inte ut på gator och torg och protesterar högljutt?
Detta och mycket annat är jag rädd nu kommer att döljas bakom ett draperi där bara personfrågor diskuteras. Missförstå mig inte - ansvar skall självklart utkrävas, men det hade varit bättre om vi tagit diskussionerna i rätt ordning.

Detta och mycket, mycket annat vill vi, Solveig och jag, tillsammans med Anders Österberg försöka få i gång samtal om med olika människor. Har du som läser detta några tips? Välkommen!

2 comments:

Skogsviola said...

Tack för initiativet! För egen del känner jag mig än så länge lite vanmäktig och några tips har jag inte, men hoppas få lite inspiration till "nygamla idéer" i den kommande debatten. Skam den som ger sig!

Anonymous said...

I min barndom hörde i stort sett alla Svensöner till arbetarklassen och var marginaliserade. Och röstade på (S).

På ålderns höst ser jag att Svensönerna har blivit medelklass. Och de marginaliserade är nuförtiden utbrända och asylsökare, bögar och blattar. Sverige har förändrats inte minst tack vara SAP. Men SAP har inte förändrats utan försöker leva vidare som ett parti för de marginaliserade.

För några år sedan tänkte Mona (S) några vänliga tankar om egenföretagarna. Och på den gamla goda tiden var villaägarna vårt folk. Men då är inte nu. Och unga Svensöner är inte som oss gamla godingar som har växt upp i enrumslägenheter med utedass. Dom unga medelklassarna tycker inte att det är superhäftigt att betala skatt.

Tyvärr hann det nya arbetarepartiet före med sina vänliga omtankar om Svensönerna. Så gick det som det gick. Och vägen tillbaka för SAP är säkert lång och stenig och full av betonghäckar.