Thursday, February 22, 2007

Bildt till salu

Rubriken är inte min utan tidningen Expressen. På ledarplats följer man i dag 22.2. upp sina tidigare nyhetsartiklar om utrikesministern. Det börjar bli lite för mycket blodspengar i en svensk utrikesministers plånbok slår ledarskribenten fast. Lite för mycket lögner och undanflykter också, fortsätter man. Hans (Bildts) tid i Arvfurstens palats rymmer fler osanningar och smutsiga skandaler än någon annan ministers i modern tid, menar Expressen.

Med överklassens naturliga säkerhet viftar Bildt bort alla invändningar. Om han inte gillar vad man säger eller frågar tar han till sitt patentknep. Använder sig av frågarens förnamn och höjer på ögonbrynen och pekar med hela handen och säger eller i varje fall antyder att man inget vet och inget har förstått. Detta är inget nytt. Jag kommer ihåg överlägsenheten från hans statsministertid och har själv varit utsatt för den.

Allt detta är allvarligt, men allvarligare, mycket allvarligare, är att han, eller är det regeringen, har ändrat svensk utrikespolitik. Den moderatledda regeringen har svängt i synen på folkmordet i Darfur. Darfur där Lundin Oil, bolaget som till för några månader sedan hade en viss Carl Bildt i styrelsen, har stora oljeintressen.

När Reinfeldt får frågor om utrikesministern och hans mer eller mindre konstiga affärer i rysk gas, afrikansk olja, turkiska militärpensioner och amerikanska vapen säger statsministern bara att han har förtroende för Carl Bildt och dessutom antyder han att kritiken handlar om avundsjuka.

Den här överlägsenheten håller ine längre. Jag säger som Nils Schwartz i Expressen - "I vilket fall är han (Bildt) en skandal som svensk utrikesminister" eller för att citera avslutningen på den nyss nämnda ledarartikeln. "Bildt bör återgå atill att sälja sig dyrt på den internationella marknaden"

No comments: