Sunday, December 05, 2010

Partiordf. tal på Förtroenderådet

När jag nu har läst vår partiordförandes tal på Förtroenderådet är min reaktion. Stora delar av det talet hade kunnat hållas av en annan svensk partiledare, nämligen moderaternas ordförande.

Det smärtar mig att behöva säga det, men nu måste vi som lite föraktfullt kallas vänsteryttrar i partiordförandens tal också tala om vad vi tycker.

Mona Sahlin säger "Jag vill aldrig mer uppleva en valrörelse där vi knackar dörr och människor lite uppgivet säger: " ja: jag ska rösta på er - trots att jag bor i villa, jobbar och tjänar bra". Vad var det som var så svårt med det? Jag hörde det aldrig och jag tror att jag knackade på fler dörrar i denna valrörelse än vår partiordförande.

Låt mig berätta vad jag fick höra varenda måndag när vi i Prote(S)trörelsen i Borås var på Torget. Vi var där 106 måndagar i följd.
"Nej inte med Mona Sahlin som ordförande". Jag svarade då. "Ja, men det är ju inte Mona Sahlin du röstar på. Det är ju socialdemokraterna. Du vet i vårt parti byter vi inte partiledare som man byter skjorta. Det är folkpartiet som gör det."

Mona Sahlin sade i sitt tal. "I valet 2010 hade vi en skattepolitik som skrämde bort väljare. I 99 procent av fallen var oron obefogad - men vi förmådde inte förklara hur det hängde ihop." Är det därför partiordföranden och vår ek-pol. talesman springer ifrån vår politik som den presenterades i valmanifestet? Jag vill inte vara förmäten, men vi är många som hade kunnat förklara för er hur man skall argumentera för att förklara varför ett samhälle där vi tar hand om varandra är bra för alla. Vill ni inte ha lektioner så läs Olof Palme. Eller för att vara väldigt aktuell - Läs SVT Text i dag söndagen den 5.12. sid. 110 och 111 där Stefan Svallfors redovisar att omkring 75 procent av de svenska medborgarna är beredda att betala hög skatt till och med högre skatt om pengarna går till sjukvård, äldreomsorg och skola.Där kan man också läsa att en majoritet anser att egenfinansiering av välfärden och privata företag i vården och skolan är negativt för samhället.

Finns det ingen trohet mot idéerna hos den nuvarande partiledningen?

Till sist - Mona Sahlin har ju begärt att få lämna uppdraget som partiordförande. Varför då fortsätta att driva partiet åt höger? Är det för att bädda för en högersocialdemokrat från Stockholm?

2 comments:

Lars Rudström said...

Intressant att läsa Arnes kommentarer till Sahlins tal. Han är en mycket erfaren och klok socialdemokrat, men enlgt min blygsamma mening en av dem som är inlåst i partiets lojalitetsfälla. Att hänvisa till Svallfors är INTE förtroendegivande. Denne s.k. forskare med sin professorstitel (är han förresten institutionsföreståndare eller en av SAP:s inflationsdrivande titulatördrifts "professorer"?) anger ALDRIG hur frågorna lydde! Och givetvis INTE SVT!
Vem som helst kan fråga en äkta pursvensk om denne är villig att betala skatt för att få en välfungerande välfärd och kommer att få svaret JA! Men det är INTE så frågan skall ställas! Den bör givetvis ställas enligt följande: " Vill du att mer av dina nuvarande skatteinbetalningar skall gå till Välfärden eller till Byråkratin eller något annat"!
DÅ Arne, får du ett ärligt svar från den svenske arbetaren!
Kanske Arne kan ge mig texten till Svallfors frågor här eftersom du hänvisar till den "undersökningen"?
En forskare, oavsett dennes mål, får/skall ALDRIG dölja förutsättningar och kriterier för undersökningen. Allt för att andra skall kunna utvärdera resultets trovärdighet!
No offense Arne!
MVH
Lars Rudström

Hemimamma said...

Mycket bra skrivet och detta skall jag länka till min blogg...

MvH Hemimamma