Friday, March 27, 2009

Peter Kadhammar i Aftonbladet

"Det kom eld ur deras kroppar"

"Hon hade djupa brännsår på fötterna och höger arm, något hade bränt rakt genom huden och köttet och musklerna, ner till benet, och det hade fortsatt att brinna i benet".

"Hennes namn var Sabah Abu Halima och hon kan bli ett av de viktigaste vittnena om israeliska krigsförbrytelser under attacken mot Gaza"

Sabah Abu Halima hade nio barn. Fyra dödades i attacken liksom hennes man. Sabah Abu Halima säger till New York Times "Barnen skrek "det brinner! det brinner! och där var rök överallt och en fruktansvärt kvävande stank. Min 14-åring ropade "jag kommer att dö, jag vill be". 14-åringen som hette Abdel Rahim dog.

Human Right Watch lägger fram bevis för att Israel använde vit fosfor. Israeliska försvarsmakten förnekar det inte.

"Kommer någon att ställas till svars för förbrytelserna? Kommer internationella brottmålsdomstolen i Haag att utfärda en arresteringsorder för premiärminister Ehud Olmert?"

"Skulle inte tro det. Olmert är inte en balkansk rövarkung som Radovan Karadzic. Han är ingen brottslig afrikansk ledare som Sudans president Omar Hassan al-Bashir"

Som Du som läser detta ser är huvuddelen av detta mitt inlägg citat ur Peter Kadhammars krönika i Aftonbladet fredagen den 27 mars 2009. Den är en av de mest
läsvärda och i ordets bästa betydelse mest gripande artiklar jag läst på väldigt, väldigt länge.

P.S. Om jag kunnat skulle jag länka till artikeln, men tyvärr ........... Jag skall be Anders Österberg lära mig, men Du hittar den säkert. Aftonbladet fredagen den 27 mars sid. 20

Thursday, March 26, 2009

Åsa Torstensson och Järnvägen

Så har då Åsa Torstensson (c) kastat sig in i kampen för att åstadkomma det där system-skiftet som Reinfeldt före valet 2006 försäkrade att borgerligheten inte skulle göra.

"Som gammal moderat anser jag av ideologiska skäl att det finns några saker som staten skall ansvara för. Rättsväsende, försvar och infrastruktur". Detta säger Ulf Adelsohn gammal moderatledare.

Åsa Torstensson, det var hennes parti som tidigare brukade tala om "att hela Sverige skall leva" föreslår nu att vi som första land i Europa skall totalavreglera järnvägstrafiken.

Det kommer att bli totalkaos om regeringen genomför detta.

Friday, March 13, 2009

Klantiga förslag

Vilket är veckan mest korkade förslag/uttalande?
Jag tycker kampen är hård mellan Kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) och Marcus Wallenberg.

Centerpartisten Peltola föreslog, med hänvisning till IF Metalls uppgörelse med sina motparter, att de kommunalanställda inte skulle få några löneökningar under 2009.
Det Peltola (C) inte begripit är att som en följd av konjunkturnedgången har efterfrågan gått ner. Då behöver företagen inte producera lika mycket som tidigare och därför ken de efter förhandlingar korta arbetstiden med 20 procent och därmed lönen lika mycket. Då är frågorna till Kommunalrådet.

Har efterfrågan på barnomsorg minskat i Älmhult?
Har efterfrågan på äldreomsorg minskat i Älmhult?
Har efterfrågan på platser i grundskolan minskat i Älmhult?

Jag stannar där. Jag gissar att de allra flesta människor begriper det som centerpartisten i Älmhult inte fattat. Eller var det bara ett fräckt "bonnförsök"?

Marcus Wallenberg. På bolagsstämman i SEB meddelade styrelsen ordförande Marcus Wallenberg att bonusarna till ledningen i banken hade slopats och att ökningarna av de fasta lönerna till ledningsgruppen bara var marginella.
Senare i veckan visade det sig att "marginella" när det gäller verkställande direktören Annika Falkengren var två miljoners påslag från sju till nio.
Är Wallenberg fartblind eller tycker han kanske att 2 miljoners löneökning är marginellt? Eller var det bara ett "bonnförsök"?

Vilket var mest korkat? Jag tror jag röstar på Wallenbergs även om det centerpartistiska kommunalrådet Peltolas klavertramp inte var så dåligt det heller.

Thursday, March 12, 2009

Pensionerna och "Bromsen"

I dag rapporterade massmedia att den s.k. Bromsen i den nya pensionssystemet kommer att slå till. Därmed kommer pensionen för en person som i dag har 12.000 kronor i månaden i pension att sänkas med 525 kronor 2010.

Nu brottas Försäkringskassan med att se om man kan "mildra" Bromsen på något sätt.

Jag har en mycket enkel lösning så kan Adriana Lendel och hennes medarbetare på Försäkringskassan i stället ägna sig åt den viktigaste uppgift de har - nämligen se till att den som är sjuk eller föräldraledig får den ersättning de är berättigade till från Sjukförsäkringen eller Föräldraförsäkringen utan att behöva VÄNTA I MÅNADER.

Det är nämligen jätteenkelt. Slopa PENSIONÄRSSKATTEN! Det skulle innebära att den som har en pension på 12.000 kronor får behålla 687 kronor mer i månaden.

På köpet skulle vi dessutom få

- rättvisa, samma skatt på samma inkomst
- rättvis skatt också för den som är sjuk, förtidspensionär, arbetslös eller föräldraledig
- de fyra borgerliga partierna skulle dessutom hålla överenskommelsen i Genomförandegruppen, nämligen att alla inkomster skall beskattas lika

Thursday, March 05, 2009

Straffskatt för pensionärer


Den här artikeln har tidigare vart publicerad i BT.I min hand har jag ett flygblad med de fyra borgerliga partiernas symboler på..

Det delades ut några veckor före valet 2006. I flygbladet anklagas vi socialdemokrater för att ”ta till rena lögner”. Där fanns påståendet att ”Där argumenten tar slut tar lögnerna vid”.

Man anklagade bland annat mig för att jag sagt och skrivit att om de borgerliga vinner valet så kommer en borgerlig regering att ”införa en särskild – högre – skatteskala för pensionärer” ”Det är lögn” slog mina dåvarande riksdagskollegor Else-Marie Lindgren (kd), Ulf Sjösten (m), Anne-Marie Ekström (fp) och Claes Västerteg (c) fast.

Diskussionen om vem som hade rätt och fel är egentligen överflödig. Skattetabellerna ger klart besked. Nedanstående siffror gäller under 2009 för den som bor i Borås och är medlem i Svenska Kyrkan.

Belopp skatt på lön skatt på pension m.m. skillnad per mån/år

8.100 1.225 1.674 449 5.388

12.100 2.365 3.047 682 8.184

16.100 3.607 4.499 892 10.704

Det bör tilläggas att ovanstående siffror i kolumn två gäller också den som har förtidspension, är sjuk och har ersättning från sjukförsäkringen, är arbetslös och får sina pengar från arbetslöshetsförsäkringen. Den gäller också den mamma eller pappa som är hemma hos sitt barn och då får sin försörjning från föräldraförsäkringen.

Dessa tabeller talar sitt eget språk. De visar att den som är ung och frisk, lycklig att ha ett arbete, kanske på deltid, och tjänar 16.100 kronor i månaden har nästan 900 kronor lägre skatt varje månad och drygt 10.700 kronor lägre på ett år än den som har pension (uppskjuten lön), förtidspension, är arbetslös, sjuk eller föräldraledig..

Det tycker jag är fel. Det tycker jag är orättvist. Det tycker jag är orättfärdigt. Precis som tidigare kd-ledaren Alf Svensson tycker jag, att den borgerliga regeringens politik är hjärtlös. Problemet för Alf Svensson och Kristdemokraterna bör dock vara att Svensson har röstat ja till dessa skatteskalor.

Wednesday, March 04, 2009

Anders E Borg med fingrarna i syltburken

Gång på gång denna höst har Anders E Borg kritiserat bonusar i allmänhet och bankdirektörers bonusar i synnerhet. Jag har tidigare pekat på att det är mest "snack". För när bankdirektörerna träffar Anders E. Borg i de slutna sammanträdesrummen är det "så trevligt" i varje fall om man skall tro SEB-chefen Annika Falkegren. Skäll offentligt och gulla internt tycks vara Anders E Borgs devis.

Samtidigt som Borg tagit munnen full och fördömt bonusar i kontakterna med massmedia så har han i sitt ämbete gjort precis tvärtom.

I kväll, onsdag, talade Uppdrag granskning om att regeringen i juli månad 2008 beslutade ändra reglerna för bonusar. Den allmänt negativa inställningen skulle inte råda längre. Den begränsning till högst två månadslöner som gällde tidigarer ändrades till det dubbla, fyra månadslöner. En del av de företag som Borg har ansvaret för har t.o.m. gått över dessa gränser. Beslut om dessa riktlinjer togs alltså i juli. Det är i höst som Borg tagit munnen full. I ljuset av vad Uppdrag granskning idag berättat är Borgs fördömanden inte "vatten värt".

När han nu konfronteras med sina tidigare uttalanden så snackar han och snackar och snackar. "Vi måste se över. Vi måste utreda. Vi måste granska. Nu efter finanskrisen måste vi se över". Kunde inte Anders E Borg tänka själv före finanskrisen? Nej det kunde han inte och det skall jag visa i morgon.