Opinionsinstitutet SIFO har frågat svenska folket vem som är bäst på att sköta landets ekonomi.
Svar:
Socialdemokraterna 44 %
Borgerliga regeringen 36 %
Någon som är förvånad? Inte jag. Vi är många som kommer ihåg förra gången. Vi minns när Carl Bildt (m) dåvarande statsministern och finansministern Anne Wibble kom ut från kräftskivan på Harpsund, den 8 augusti 1992 tror jag det var, och lät meddela att de bedrev ingen "kvartalspolitik" och det var bara okunniga semestervikarier som varnade för en ekonomisk kris.
Vi socialdemokrater försökte men Carl Bildt viftade bort våra synpunkter. Det var bara skrämselpropaganda enligt moderatledaren. Under de kommande två månaderna denna förskräckliga höst hade vi vid något tillfälle 500 procents ränta, hela tiden galopperande underskott och fruktlösa försök att försvara den fasta kronkursen. När Riksbanken en dag tvingades släppa försvaret sjönk kronan med 36 procent mellan 14.28 och 14.29 alltså på en minut. Detta kommer säkert många ihåg. De kommer också ihåg hur det var två år senare i augusti, september 1994. När vårt land skulle betala ut 1 krona hade vi 40 öre, resten fick vi gå någonstans och låna.
Efter svenska folkets dom vid valet i september 1994 fick Bildt, Wibble, Alf Svensson (kd) och de andra i borgarregering avgå. Vi socialdemokrater fick överta ansvaret och därefter följde några hårda år när svenska folket med oss i ledningen fick röja upp i moraset efter som Bildt sade "den mest kompetenta regeringen i modern svensk historia".
Detta minns människor. Är det fortfarande någon som är förvånad över SIFO-siffrorna om ekonomin?
Monday, September 01, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Arne lever kvar i Palme tiden då sossarna enkelt kunde lura folk att Sverige som land och ekonomi i stort är isolerade företeelser. Nu har dock svenska folket vaknat och på riktigt förstått att Sverige på allvar surfar med i globaliseringen.
Att på allvar tro att Reinfeldt, Bildt och Borg ligger bakom amerikanska bolånekriser, höjda oljepriser och kraftigt höjda livsmedelspriser är det nog bara Arne Kjörnsberg som ägnar sig åt.
Arne saknar också det konkreta i politikens värld. Vad hade sossarna gjort annorlunda? Det jag vill att du belyser i svaret är:
a) jobbskatteavdraget - är ni för det? Om svaret är ja: Vilka delar är ni för? Första steget eller alla steg? Eller kan de vanliga arbetarna räkna med en skattehöjning om sossarna tar makten?
b) A-kassan. Eftersom Österberg och Luciano numera bekräftar det alliansen sagt i åratal råder vissa tveksamheter värda att utreda. Skall a-kssan sänkas efter x-antal dagar eller inte? Iså fall hur många dagar?
Och hur skall taket vara? Om det skall höjas, hur kan du då anse att det är rimligt att de som en gång upphållit en hög inkomst skall kunna gå hemma på andras bekostnad? Skall en kunna gå på a-kassa på 18000/månad när jag jobbar för 15000/månad?.
Börja med dessa grundläggande frågor så tar vi resten i nästkommande inlägg.
MVH / Malmberg LUF
Post a Comment