Friday, April 20, 2007

Lycka till - Ha Ha Ha Ha

För mer än trettio år sedan, på hösten 1976 tror jag, var dåvarande arbetsmarknadsministern och folkpartiordföranden Per Ahlmark på resa i Blekinge. Han besökte L M Ericssons fabrik i Olofström. Företaget hade beslutat att lägga ner denna anläggning och ställa 550 personer utan arbete. Ahlmark avslutade sitt besök med ett käckt tillrop till de som skulle bli arbetslösa. "Lycka till" sade han.

När vi, Solveig och jag, i massmedia hörde och läste om nuvarande folkpartiledaren Leijonborgs besök i Västerås och hans samtal med en arbetssökande på arbetsförmedlingen, kom vi båda osökt att tänka på Ahlmark.

När människor skall ut på en resa, när de skall börja ett nytt arbete eller en ny skola vill man gärna säga något positivt. Ända fram till 1976 var det naturliga för mig att säga "Lycka till". Men efter Ahlmarks numera beryktade lyckönskan till metallarbetarna i Olofström har i varje fall inte jag kunnat använda de naturliga orden. Jag har i stället alltid sagt. Om inte en tidigare folkpartiledare och arbetsmarknadsminister förstört orden hade jag sagt "Lycka till" nu får jag i stället säga - jag hoppas det kommer att gå bra för Dig eller något liknande.

Femton, sexton år senare var Birgit Friggebo tillsammans med dåvarande statsministern Carl Bildt på besök i en av Stockholms förorter. När Friggebo tyckte stämningen i möteslokalen blev alltför upprörd kom hennes utrop. "Nu tycker jag att alla vi i denna lokal tillsammans sjunger "We shall owercome". Den som kunde läsa läppar såg att Bildt sade "nej, nej, nej". Det blev ingen sång, men inte för att Bildt sade nej utan för att människorna blev fullständigt betörta.

Leijonborg fullföljer nu traditionen av bortgörningar när han föraktfullt flinar "Ha Ha Ha" åt en kvinna som konstaterade att det av Leijonborg föreslagna arbetet som kinakock inte var möjligt att söka för det krävdes kunskaper i kinesiska.

Varför blir det så här? Jag vet naturligtvis inte, men jag funderar på om det inte beror på bristande medkänsla. I varje fall blev Berit Ericsson som Leijonborg flinade mot upprörd. Jag förstår henne.

6 comments:

Anonymous said...

Ja se dessa känslokalla borgare.Apropå följande Kjörnsbergcitat:"Leijonborg fullföljer nu tradition av bortgörningar"Litet i stil med Monas "löjligifierad" i TV4 senast det begav sig.Aj aj!Språkbruket!Nu riskerar Boråspatriarken få den självutnämnde språkpolisen Ida Nyman i hasorna. Vänliga sverigedemokratiska hälsningar från Krister Maconi

Daniel said...

Ja, nu när Lars Leijonborg ser ut att bli arbetslös kanske han ångrar försämringarna i A-kassan - för det lär blir kärvt för honom att få ett ny jobb. Men låt oss vara storsinta och önska honom ett rejält Lycka Till!

Eller?

Anonymous said...

Hej Arne!

Jag hoppas att vi kan diskutera fp:s nya ledare någon dag, helst i radion.

Anna Svalander

Johanna Falk said...

Sverigedemokratiska hälsningar är aldrig vänliga.

Johanna Falk said...

Anna, jag tror Arne har annat för sig. Du kan ju alltid fråga Tomas E.

ida said...

Språkpolisen agerar bara när det gäller förordare av språktest!