Monday, September 29, 2008

Finanskrisen och Greenspan

För elva månader sedan, den 31.10 2007 skrev jag om den då, som jag förutspådde, förestående räntehöjningen från Riksbanken. Jag funderade över vad den av den svenska regeringen förda och aviserade politiken skulle leda till för svenska löntagare. Jag skrev om att när konjunkturen om något år går ner, arbetslösheten ökar, räntorna går upp ett flertal gången, a-kassan är sänkt,Fastighetspriserna sjunker och elpriserna går upp kommer många hushåll att få stora bekymmer. För att förutse detta behövde man inte vara något nationalekonomiskt snille slog jag fast. Nu kan vi alla avläsa hur det gick.

I samma blogginlägg skrev jag om en intervju med tidigare amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan som jag läst. Greenspan var djupt orolig. Finansmarknaderna börjar allt mer likna hur det var 1987 och 1998 sade Greenspan. Han pekade på de kraftiga svängningarna på världens börsr, krisen på bolånemarknaden i USA. Han befarade att en tvärbromsning i världsekonomin var på gång.

Sedan dess har det alltså gått elva månader. Jättekris i USA. Just när jag skriver detta sitter amerikanska Representanthuset och röstar om ett krispaket på 700 miljarder dollar, ungefär 4.600 miljarder svenska kronor i ett försök att rädda den amerikanska finansmarknaden. Till detta skall läggas de förstatliganden som Bushadministrationen redan gjort. I Europa har förstatligandena av banker och kreditinstitut också börjat. Island, Storbrittanien, Beneluxländernas regeringar har också tvingats in på samma väg. I Sverige uppmanade statsministern förra veckan oss svenskar att handla, köpa hus och byta arbete. Hur är den mannen funtad? Kommen så här långt gick jag ifrån för att titta på Aktuellt i SVT och fick då reda på att Representanthuset sagt nej. Mats Odell står i TV och garanterar att någon risk för de svenska bankerna är det inte. De är väldigt väl rustade, oerhört väl kapitaliserade och väldigt starka. Vad vet Marknaden( den med stort M) som inte Odell vet eftersom Swedbank i dag föll
med 18.6 procent för att ta ett exempel? Ja, Marknaden kanske vet att Swedbank löper stor, kanske mycket stor risk att förlora en massa pengar i Baltikum där fastighetspriserna nu faller med rasande fart och låntagare kommer in på bankkontoren med nyckelknippan och förklarar att de inte kan betala sina lån.

P.S. 4.600 miljarder är lika mycket som fyra och halv gånger hela den svenska statsbudgeten.

Sunday, September 14, 2008

FRA-frågan igen

Det var minst sagt överraskande nyheter om hur det går till i de borgerliga partiernas riksdagsgrupper som SVT kunde redovisa i kväll.

Birgitta Ohlsson talade om att hon och andra i folkpartiet togs in en och en till förhör. Det riktades öppna och förtäckta hot mot oss som var motståndare. Birgitta Ohlsson tyckte också att det var "politisk show" som Federly sysslade med i Riksdagens talarstol när han hulkade och tårarna rann.

Enligt flera uppgifter från Moderaternas gruppmöte den 17 juni som SVT redovisade så utvecklades på mötet något som liknande lynchstämning. Någon moderat frågade om "skottet skulle komma inifrån mot den moderate statsministern"? Karl Sigfrid (m) skulle genom sitt motstånd "äventyra en borgerlig regering efter valet 2010". Fortfarande enligt SVT så skall Reinfeldt sagt till Sigfrid att "du är den svaga länken" och "att nu är det bara du kvar".

Till slut tvingades Sigfrid begära kvittning.
Kvittningssystemet är till för att sjukdom, att en ledamot måste vara borta för resa, inrikes eller utrikes exempelvis delegat i FN inte skall förändra majoritetsförhållandena i Riksdagen. Detta system använde alltså, fortfarande enligt SVT, moderaterna för att få tyst på en av sina egna ledamöter. Frågan är - vet Talmannen om detta? Vet s-kvittningsmännen om detta missbruk av systemet?

Monday, September 01, 2008

Sifo om ekonomin

Opinionsinstitutet SIFO har frågat svenska folket vem som är bäst på att sköta landets ekonomi.

Svar:
Socialdemokraterna 44 %
Borgerliga regeringen 36 %

Någon som är förvånad? Inte jag. Vi är många som kommer ihåg förra gången. Vi minns när Carl Bildt (m) dåvarande statsministern och finansministern Anne Wibble kom ut från kräftskivan på Harpsund, den 8 augusti 1992 tror jag det var, och lät meddela att de bedrev ingen "kvartalspolitik" och det var bara okunniga semestervikarier som varnade för en ekonomisk kris.

Vi socialdemokrater försökte men Carl Bildt viftade bort våra synpunkter. Det var bara skrämselpropaganda enligt moderatledaren. Under de kommande två månaderna denna förskräckliga höst hade vi vid något tillfälle 500 procents ränta, hela tiden galopperande underskott och fruktlösa försök att försvara den fasta kronkursen. När Riksbanken en dag tvingades släppa försvaret sjönk kronan med 36 procent mellan 14.28 och 14.29 alltså på en minut. Detta kommer säkert många ihåg. De kommer också ihåg hur det var två år senare i augusti, september 1994. När vårt land skulle betala ut 1 krona hade vi 40 öre, resten fick vi gå någonstans och låna.
Efter svenska folkets dom vid valet i september 1994 fick Bildt, Wibble, Alf Svensson (kd) och de andra i borgarregering avgå. Vi socialdemokrater fick överta ansvaret och därefter följde några hårda år när svenska folket med oss i ledningen fick röja upp i moraset efter som Bildt sade "den mest kompetenta regeringen i modern svensk historia".

Detta minns människor. Är det fortfarande någon som är förvånad över SIFO-siffrorna om ekonomin?