Tuesday, April 22, 2008

Odells ekonomiskola 16

Odell sitter i TV-aktuellt, höjer rösten och utbrister.
"Denna regering kommer aldrig att införa marknadshyror".

Kristdemokraten Odell kör med det gamla tricket "argumentationen svag - höj rösten" för så här är det.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning vars uppdrag var att "utforma regler som räddar allmännyttans möjligheter att formulera en långsiktig självkostnadsprincip". Bakgrunden till denna utredning var att Fastighetsägarna hade anmält det svenska systemet till EU och hävdat att det innebar statsstöd. Så fort utförsäljnings-, rea-, bluffminister Odell får chansen ändrar han direktiven till utredningen.

För någon månad sedan var Odell ute och framhöll att det är rimligt att där köerna är långa är det rimligt att hyrorna höjs tills dess att köerna försvunnit. Precis detta föreslår nu utredaren, fast mer preciserat. Hyrorna skall nämligen bara få öka med fem procent per år tills målet nås. Detta kommer enligt experter på området att innebära att hyrorna i en del områden i storstäderna kommer att gå upp med 50, 100 kanske 150 procent. I de mellanstora städerna beräknas uppgången bli mellan 20 och 50 procent.

Nu hävdar Odell "denna regering kommer aldrig att införa marknadshyror". Antingen bluffar han eller också har han inte fattat någonting. Om Odell vill medverka till att "hyrorna höjs där det är köer så att köerna försvinner" så är det marknadsmekanismen han vill använda. Tillgång och efterfrågan brukar man kalla det. Eftersom jag känner Odell bra, han var ledamot av Finansutskottet när jag var ordförande, är jag ganska säker på att så "korkad" att han inte begriper detta med "tillgång och efterfrågan" är han inte. Alltså måste det vara rena bluffen han kör. Därav den höjda rösten.

1 comment:

Lars Rudström said...

Arne K som är en klok man borde då fråga sig: Hur kan rätt hyra sättas i de mest eftertraktade områdena så att byggherrarna (såväl de privata som de kommunala, eller för den delen även HSB) skall motivera att bygga nya hyresrätter? Det stora problemet är ju kostnadsbilden för att bygga nytt, eller hur Arne K?
Anledningen till det i sin tur är ju den av politiker sedan 60-talet okontrollerade inflationen, som i sin tur beror på den enastående utbyggnaden av den offentliga byråkratin, inte välfärden!
Så vad göra för en troende socialdemokrat? Förmodligen att återigenm gå in med skattepengar inbetalda av landsbygdens arbetare för att subventionera hyran för storstadsborna. Om det är så, vart tog då den "religiösa" ansatsen om solidaritet vägen?