Thursday, February 08, 2007

Högerregeringen och konflikträtten

För två år sedan kritiserade Reinfeldt och andra moderater skarpt Byggnadsarbetareförbundet när de försökte få fram ett avtal med det lettiska byggföretgaget i Vaxholm. Det var ingen hejd på hur hemska Byggnads var.
För ett år sedan bytte moderaterna fot. I varje fall försökte de framställa det så. Ledande företrädare utnämnde sig själva till "kollektivavtalskramare".

Men. Men - det finns ju andra partier i regeringen.
Folkpartiet är tillsvidare neutraliserade, i varje fall till en del, av spionskandalen. Rättegången mot ett antal framträdande folkpartister om dataintrånget börjar om någon månad. Det skall bli spännande, att se om media kommer att följa upp misstankarna om att folkpartiets partiledare ljög om fler saker än det som redan kommit fram.

Centerpartiet och kristdemokraterna sköter nu angreppen på den fackliga rörelsen och ännu allvarligare, därmed angreppen på "den svenska modellen".

När Hotell- och Restaurangfacket i Göteborg gjorde jätteinsatser för att hävda denna modell genom att träffa en lång rad kollektivavtal, men också tvingades sätta den numera beryktade salladsbaren under blockad så stod de där på kö - riksdagsledamöterna från de borgerliga partierna.
För denna helt normala stridsåtgärd, helt i enlighet med svensk arbetsrätt fick de fackliga representanterna, helt vanliga medlemmar utstå "spott och spe" . Maffiametoder tillhörde de mildare skällsordenfrån dessa riksdagsledamöter.

När nu ägaren bestämt sig för att sälja baren går Maud Olofsson och Göran Hägglund i taket. Både bildligt och bokstavligt ropar och skriker de.
Antingen vill de inte förstå, att med "den svenska modellen" har båda parter rätt att vidta stridsåtgärder. Facket i detta fall för att få ett kollektivavtal. Eller också är det så, att de vill inte ha kvar "den svenska modellen" som tjänat oss så väl. C och Kd springer arbetsgivarnas ärenden. Är det betalning för det stöd en lång radda arbetsgivarorganisationer gav dem i valrörelsen?

Om nu Olofsson och Hägglund inte begriper att det är bra för Sverige att parterna tar ansvar. Att det leder till ordning och reda, vilket är bra för alla. Om de inte begriper detta borde dessa borgerliga partiledare inse att av konkurrensskäl är det faktiskt bra om alla behandlas lika.

2 comments:

Pravda daily said...

Tack vare Timbrohögern och deras lakejer som har varit där och ätit har de lyckats driva vidare den där salladsbaren. Tyvärr kommer nog ägarna att gå med vinst då de säljer salladsbaren. Hoppas att den nye ägaren kommer att respektera kollektivavtal.

Anonymous said...

Visst är det ojust att inte ha kollektivavtal. De andra resturang ägarna som vill vara seriösa förlorar på att någon inte vill ha trygghet och rättigheter för de anställda. Dessutom har den aktuella resturangägaren sagt att hon redan ger lika bra villkor som kollektivavtalen. Isåfall kan man ju undra varför hon inte skriver på, om det inte kommer att kosta henne ett enda öre...