Saturday, January 22, 2011

Utförsäkrade, Direktörslön, Arbetslöshet m.m

Några reflektioner:

2.100 personer är utförsäkrade snart kommer 3.000 till som inte kan sjukskrivas bli utförsäkrade. Lägg märke till inte kan sjukskrivas. Cristina Husmark Perssons (M) efterträdare Ulf Kristersson (M) vill hitta en lösning under våren. Den propositionen skulle jag kunna åta mig att skriva på en dag. Sammanfattningsvis - den som är sjuk skall omfattas av sjukförsäkringen. Så enkelt är det.
Förutom det öde som drabbat/drabbar dessa människor smärtar det mig att inte vi socialdemokrater före valet kunde övertyga en majoritet av svenska folket om att ett sådant system är varken riktigt, rättvist eller rättfärdigt.

Wallenbergs maktbolag Investors vd Ekholm har de senaste fem åren haft en ersättning från Investor på 195 milj. i lön, bonus och pensionsavsättningar. Det är inte utan att tankarna med saknad går till gamle Marcus Wallenberg. Är det någon som säger emot mig om jag påstår att han hade aldrig godkänt något sådant. Så här blir det när herrarna (för det är nästan bara herrar "kliar varandra på ryggen". Snikna är vad de är.

För någon vecka förutspådde jag att vi inom något år får se hur en bostadsbubbla spricker i vårt land, I går, fredag, talade Riksbankens Barbro Wickman-Parak om att hon och Rb inte kan se någon bostadsbubbla. Vem får rätt Barbro Wickman-Parak eller jag? Vi får se.

Peter Norman (M) finansmarknadsminister är rädd för att vi svenskar lånar för mycket. Vi ökar vår skuldsättning med 10-12 procent och vår löner ökar med två procent. Det håller inte sade Norman. Jag gissar att Norman är så pass insiktsfull att han kan se sambandet mellan ökad belåning, höjda bostadspriser och risk för bubblor. Skulle inte Norman kunna kalla till sig vice riksbanskchefen Barbro Wickman-Parak för att diskutera frågan. Hade jag fortfarande varit ordförande i Finansutskottet hade jag definitivt sett till att Wickman-Parak hade kallats till utskottet.

I går, fredag, kunde vi också höra att OECD ansåg att Sveriges ekonomi var stark som Pippi Långstrump. Det slogs upp stort. Mindre blev rubrikerna om att arbetslösheten 2010 var 8.4 procent, 2011 blir 8.0 % och 2012 7.5 %. Det betyder att mellan cirka 420.000 och 370.000 människor är och förväntas vara arbetslösa. Det är alltså ungefär fyra gånger så många som bor i Borås. Långtidsarbetslösheten blir allt högre. Detta skall Fredrik Reinfeldt (M) och Peter Norman (M) lösa med ett femte jobbskatteavdrag.

Maud Olofsson talade om för TV-tittarna att ett femte jobbskatteavdrag var ok, men sedan får det vara stopp. Hon vill nämligen sänka skatten i första hand för kvinnor. Därför vill hon att statsskatten skall sänkas. Finns det verkligen inte någon som kan tala om för centerledaren att de flesta som betalar statsskatt är män? Maud Olofsson har fel i sak efter sak. Det enda hon lyckats riktigt bra med är att få allt fler att säga "vi skall komma ihåg".

I går, fredag, fick vi, genom Svenska Dagbladet (oberoende moderat), reda på att Carl Bildt (M) och Tobias Billström (M) i samtal med USA:s ambassadör 2007 talat om att flyktingar från Irak till Sverige från och med 2003 till övervägande del var "blottställda, lågutbildade och utan yrkes- eller språkkunskaper". När TV ville ha en kommentar av Billström blev svaret "Regeringen kommenterar inte på något vis de här så kallade Wikileaksdokumenten, eftersom det handlar om tredjepartsuppgifter". När journalisterna följde upp sin fråga fick vi hör samma svar en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till, och en gång till. Puh. 17 gånger på tre minuter gav moderatministern samma svar på olika frågor. Sedan gick han ut och satte sig i en svart statsrådsbil.
Om vad de två moderaterna sagt säger Mona Sahlin. Skandalöst.
Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström säger "svenska folket och rätt att få veta vad ministrarna har sagt". MP skall anmäla de båda moderaterna till Konstitutionsutskottet.
Fortsättning följer.

Friday, January 14, 2011

Reflektioner AF, Försvaret, Klassklyftor, Ordförande

Några reflektioner:

Arbetsförmedlingen skall nu utbilda 500 arbetsförmedlare på ett antal garnisonsorter. Tanken är att AF nu skall hjälpa försvaret att skaffa folk till det nya försvaret som skall bestå av anställt folk. Skulle inte Gd Bermudez Svankvist anställa de som redan är anställda och nu sparkas f ör att de inte vill medverka i Sveriges krig utomlands. Ja, jag vet att Sverige formellt inte är krig men vad sysslar Isaf-styrkan i Afghanistan med om inte krig? Allt nog varför inte anställa de personer jag skriver om som coacher? Förlåt jobbcoacher? Så kan ju arbetsförmedlarna få syssla med att hjälpa de långt över 300.000 arbetslösa att få ett arbete.

Varenda dag får vi exempel på nya saker som ökar klassklyftorna i vårt land. I kväll har Rapport visat hur de som har råd kan köpa läxhjälp till sitt barn för 1.600:- kronor i månaden. Resterande 1.600:- "tas ur fickan" på den som är sjuk, arbetslös", är i fas 3 som AB skrev i veckan. Ja du förstår att jag syftar på "Hushållsnära tjänster" eller som en del, jag bl.a., kallar det "överklassnära tjänster". Jan Björklund har inget emot det här. Han anser att läxor är bra bl.a. för att det skall engagera föräldrarna. Ja, men de föräldrar som inte klarar matematiken. De föräldrar som kommit till Sverige för några år sedan och kanske är analfabeter. Nej detta är ytterligare ett exempel på hur klassklyftorna ökar och glöm inte. Detta är en medveten politik av högerregeringen. Och värre kommer det att bli.

I Morronsoffan sitter nu den ena panelen efter den andra och har synpunkter på hur en blivande socialdemokratisk "Ledare" skall vara, vilka meriter hon/han skall ha osv. osv. Jag tror att alla har fel utgångspunkt. Det är inte en ledare vi skall välja. Det är en PARTIORDFÖRANDE. Hur den personen skall vara vet varken Filip Wijkström, ledarskapskonsult, Jenny Madestam, statsvetare eller Carin Göthblad, länspolismästare. Låt oss i Partiet sköta det.

Tuesday, January 11, 2011

"Kollektivavtalskramare"

Kommer du ihåg hur de båda moderaterna Gunilla Carlsson och Sven Otto Littorin före valet 2006 utnämnde sig själva till kollektivavtalskramare? En del trodde på dem.

Så fort de kom in i Kanslihuset började jakten på fackföreningsrörelsen. I olika steg genomförde högerregeringen reformer som gjorde "a-kassan dubbelt så dyr och hälften så bra". Resultat - mer än 300.000 personer lämnade arbetslöshetsförsäkringen. Sedan beslutade borgarna om arbetskraftsinvandring utan att arbetsmarknadens parter fick yttra sig. Därefter slog Littorin fast att det behövdes ingen ändring i svensk lagstiftning för att bjuda motstånd mot lavaldomen. Ständigt krypskytte mot Las. Jakt på fackliga företrädare.

Nu ser vi varje dag, även om det inte uppmärksammas så mycket i massmedia, hur resultatet har blivit att styrkeförhållandena på arbetsmarknaden förändras, ibland sakta men alltid säkert. Bemanningsföretag växer som svampar ur jorden. Om anställda i dessa säger vad de tycker så får de sparken på direkten. Högerledaren Reinfeldts "kam har vuxit" så nu lovar/hotar (välj ord själv) han med att under mandatperioden införa offentlig, obligatorisk a-kassa. Mönstret är klart - gör allt för att försvaga facket. Begriper den mannen att han med en rasande fart håller på att förstöra "den svenska modellen"?

Sunday, January 02, 2011

Primeskandalen

Efter vårt sämsta val sedan 1914 satt Niklas Nordström i var och vartannat tv-program och förklarade valresultatet. Han förklarade att vi borde ha varit för kärnkraft, för avdrag för överklassnära tjänster, mot förmögenhetsskatt, mot fastighetsskatt, mot utjämning, mot genuin socialdemokratisk politik. I varje tv-program presenterades Nordström som f.d. SSU-ordförande. Det är han onekligen, men numera är han i första hand konsult med ett, enligt massmedia, fyramiljonersuppdrag från Svenskt Näringsliv. Uppdraget han och hans kollegor på Prime fått är kort sammanfattat. Påverka socialdemokraterna så partiet går ännu mer åt höger än det redan gjort.

Som jag skrev på Facebook i går har det under århundraden funnits olika namn på personer som Nordström. Du får välja själv vilken beteckning Du vill använda.

Svikare. Avfälling. Avhoppare. Förrädare. Renegat. Överlöpare. Quisling. Kollaboratör. Löss i den röda fanan. Välj själv.

Först får Prime ett stort uppdrag av Svenskt Näringsliv innebärande att han och hans kollegor skall påverka Socialdemokraterna. Sedan får han ett uppdrag av en av Kriskommissionens undergrupper innebärande att han eller om det nu är Prime får 40.000:- för Nordströms medverkan under två dagar. Dessa människor har ingen hut i kroppen.

Nu måste vi vanliga partimedlemmar få en reaktion från det som återstår av partiledningen.
Vad anser ledamöterna i det som massmedia brukar kalla "det mäktiga verkställande utskottet" och vad säger partisekreteraren?