Friday, February 19, 2010

Dalademokraten

Häromdagen upptäckte jag att Lennart Sacrédeus hade inne en debattartikel i Dalademokraten. Här kan du läsa mitt svar till honom.

Saab, Spyker, GM, Regeringen, Antonov

Säpo stoppade ryskt Spykerkapital kunde man läsa på SVT Text den 30.1. 2010.

Riksgälden hade enligt DI och SVT Text anlitat ett privat undersökningsföretag och Säpo, som kommit fram till att Antonov hade förbindelse med organiserad brottslighet. Detta hade någon, oklart vem, meddelat FBI. Detta ledde till att GM på order av USA:s regering stoppade affären med Spyker tills de gjort sig av med Antonovkapitalet. Enligt DI och SVT Text bekräftades allt av statssekreterare Hans Lindblad på Fid.

Nämnde statssekr. blev mäkta förgrymmad för att jag på min blogg citerade SVT Text utan att först kontakta honom 0ch "fråga hur det låg till". (Vi hade ett meningsutbyte om detta. Allt redovisat på min blogg).

Nu meddelar nyhetsbyrån Bloombergs News att Vladimir Antonov stod för den första delbetalningen till GM. Enligt Antonov känner både GM, Spyker och den svenska regeringen till att pengarna 180 miljoner kommer från honom.

Den svenska regeringen vägrar att uttala sig.

Tuesday, February 16, 2010

Gd Skatteverket

Ingemar Hansson hette en opolitisk tjänsteman på Finansdepartementet i slutet på 90- och början på 00-talet. Hans titel var Finansråd.

Så småningom utnämndes han av den socialdemokratiska regeringen till chef för Konjunkturinstitutet. 2006 tog han "på sig den politiska hatten" (M) och blev statssekreterare hos Anders E. Borg. Nu har samme Hansson utnämnts till generaldirektör för Skatteverket. Nu blir det Hanssons uppgift att administrera den skattepolitiska härdsmälta som de "överklassnära" tjänsterna utgör.

När jag för sex år sedan var ordförande i Skatteutskottet fanns det en kolumn i skattetabellerna. Detta innebar att lika stora inkomster beskattades lika. Nu finns det sex kolumner! Jo det är sant. Resultat - lika stora inkomster beskattas olika beroende på om inkomsten kommer från lön, från uppskjuten lön, alltså pension, om man är under eller över 65, om man är mellan 65 och 70, eller över 70, om man är arbetslös och har ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, om man är sjuk och har ersättning från sjukförsäkringen och till sist om mor eller far är hemma hos sitt barn och har ersättning från föräldraförsäkringen. Det är så krångligt att det kanske finns ytterligare något alternativ som jag missat. Ja, förutom att det är orättvist och orättfärdigt är det också ett sammelsurium av sällan skådat slag. Detta sammelsurium har Hansson, som statssekreterare och därmed tillhörande den politiska ledningen på departementet, ansvar för.

När jag kommit så här långt slår det mig. Fredrik Reinfeldt skyllde sina lögnsiffror om arbetslösheten som han använde i partiledardebatten i SVT på finansdepartementet. Var det Ingemar Hansson eller någon på hans avdelning på departementet som i sin iver att ge moderatledaren "bra siffror" ställde till det så här och är det någon som "fått" eller "får gå" som en följd av detta?

Förresten i vilken tidning annonserades gd-tjänsten ut? Jag hade tänkt söka den.

Olofsson och Vattenfall

Maud Olofsson talade i oktober 2009 om för svenska folket att Vattenfall hade pantsatt hela företaget som säkerhet för en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland.

Det är bara det att Olofssons statssekreterare hade fått rapport om detta från Vattenfall redan nio månader tidigare nämligen i januari 2009. Olofsson framhärdar ända fram till oktober månad i att Näringsdepartementet inte fått någon ordentlig rapport från Vattenfall.

Frågorna är - Fattar de ingenting på Näringsdepartementet? Har inte statssekr. Alterå rapporterat till näringsministern? Och allvarligast av allt - Kan vi, Sverige, Vattenfall komma ur panten?

Saturday, February 13, 2010

Lördagsintervju

I dagens Lördagsintervju hade Tomas Ramberg inbjudit Jan Björklund.
Ramberg var som vanligt mycket, mycket påläst. Det samma kan man inte säga om folkpartiledaren.

Ramberg tog upp Reinfeldts bluff (den som han skyllde på någon tjänsteman på finansdepartementet)om att sysselsättningen ökat med 100.000 personer sedan han blev statsminister. Göran Hägglund instämde så han nästan lät som Bull i duon Bill och Bull. Dagen efter dementerade Anders E. Borg siffrorna. I dag var Rambergs fråga till Björklund varför han inte reagerade på Reinfeldts siffror? Folkpartiledarens svar var att han alltid litade på statsministern.

Därefter hade Ramberg letat fram ett citat från partiledardebatten i Riksdagen för några veckor sedan. I den påstod Björklund att hälften av den el som används i Sverige kommer från kärnkraften. Programledaren talade om att det inte är hälften utan snarare en tredjedel. Björklunds kommentar ? Prat, prat, prat.

Nästa ämne - Vattenfalls äventyr i Tyskland och England. Folkpartiledarens reaktion, marknad, marknad, marknad - prat, prat, prat. Genomgående för hela Lördagsintervjun i dag var att Björklund i vanlig ordning bara pratade och pratade och hade fel, sakfel i ämne efter ämne.
Sammantaget - Björklund måste ha varit väldigt besviken på sig själv, om han nu kan känna sådant, när han lämnade studion.

Thursday, February 11, 2010

Reporäntan, bostadsbubbla, bankförluster

Idag lämnade Riksbanken reporäntan orörd, 0.25 procent. Samtidigt annonserade Riksbankschefen Stefan Ingves att man skriver upp den s.k. räntebanan.

Några reflektioner
Riksbanken påstår att inte finns någon bostadsbubbla. Det är naturligtvis en definitionsfråga vad man menar med bostadsbubbla, men jag är ganska säker på att om ekonomin utvecklas som vi hoppas (vilket innebär att räntorna kommer att gå upp) så kommer vi om två år att få se ett starkt stigande antal hushåll som kommer att få gå ifrån sina hus.

Det har blivit väldigt tyst om några svenska affärsbankers affärer i Baltikum och Ukraina. En bedräglig tystnad tror jag. I slutet på detta år och början på 2011 kommer larmrapporterna om kreditförluster framför allt för Swedbank och SE-banken i dessa länder att på nytt fylla sidorna i affärstidningarna.

Tuesday, February 09, 2010

Direktörernas favoriter

För någon dag sedan kunde vi ta del av någon undersökning som visade att en stor majoritet av direktörerna skulle rösta på Moderaterna.

Någon som är förvånad? Intresset ljuger aldrig. Det gäller både direktörer och Moderater. Det gäller att hålla dem kort, vilket Moderaterna inte är särskilt bra på.

Men - vänta bara. Direktörerna är bara intresserade av det som kortsiktigt är bra för dem. Jag vet - när jag först vara ordförande i Skatteutskottet och sedan i Finansutskottet så stod de, om inte i kö, så ändå utanför min dörr. Jag hade inga problem att hålla dem kort i första hand för att jag visste att deras intresse var flyktigt, men kanske mest därför att det var så lätt att genomskåda deras inställsamhet och allra mest för att jag kunde läxan. Intresset ljuger aldrig.

Monday, February 08, 2010

Prote(S)trörelsen i Borås, 75:e gången

I dag var vi sju kamrater från Prote(S)trörelsen på Stora Torget kl. 12.00-13.00.

På vårt flygblad stod det i dag

"De borgerliga partierna säger ja till byggnation vid våra stränder

Vi kräver:
Stränderna ingår i allemansrätten. Värna strandskyddet".

Som vanligt blev vi i huvudsak vänligt mottagna och fick vara med om många trevliga och uppmuntrande samtal.

Men en person skiljde sig verkligen från mängden. Ett borgerligt kommunalråd i Borås var alldeles rosenrasande. Han var så arg så han kunde inte ens läsa innantill vår korta text.

Han var så upprörd så jag fick påminna honom i all vänlighet om att de borgerliga partierna i riksdagen faktiskt ändrat strandskyddslagen.

Sunday, February 07, 2010

Dåliga och giriga direktörer

Den 4 februari skrev jag några rader om "de giriga direktörerna".

Direktörerna har från 2006 till 2008 ökat sina löner med i genomsnitt 47.726 kronor per månad. Detta är 30 gånger så mycket som de anställda i de företag dessa direktörer leder fått. För dem inskränker sig ökningen till 1.600 kronor på samma period.

Joakim Horsing undrar i en kommentar om jag vill se sänkta löner för direktörerna eller höjda för industriarbetarna.

Det är frestande att svara - Gissa?

Naturligtvis anser jag att det vore bra om industriarbetarna får högre lön, men det är en fråga för parterna på arbetsmarknaden. Däremot förbehåller jag mig rätten att anse att en chef som skaffar sig en inkomstökning som är 46 ggr så hög som de anställda i företaget han leder är en dålig förebild. Detta alldeles särskilt när de arbetsgivarorganisationer som direktörerna sitter i styrelsen för, går ut med ett nollbud inför avtalsförhandlingarna. GIRIGHET var ordet. DUMT är ett annat ord som passar i sammanhanget. FLATHET från aktieägarna är ett tredje nyckelord.

Thursday, February 04, 2010

De giriga direktörerna

Dagens Arbete, februarinumret "avslöjar" stordirektörernas girihet.

"Och vad jag säger är att nästan alla i näringslivet har en fast lön, en rörlig lön och någon form av långsiktigt incitamentsprogram, det kan vara optioner och sedan har man pensioner. Om man lägger ihop allt det där får man väldigt olika siffror".

Detta är tidigare vd och koncernchefen i Atlas Copco Gunnar Brocks förklaring till att hans lön ökade från 9 miljoner 2006 till 22.5 miljoner 2008. Ja, du läste rätt "nästan alla i näringslivet". Brock måste vara "stendöv" och okunnig/okänslig eller också är det så att för honom är näringslivet faktiskt bara direktörer. Det är första reflektionen jag gör. Den andra är att direktörerna för de största svenska företagen, de direktörer som sitter i arbetsgivarorganisationernas styrelser utom att vara giriga också är lite "korkade" och faktiskt ansvarslösa mot de företag de är satta att sköta.

Så här tänker jag.
Från 2006 till 2008 fick industriarbetarna i vårt land en löneökning på i genomsnitt 1.600 kronor. De ledande direktörerna fick 30 gånger så mycket 47.726 under samma tid. Uppe på detta har dessa direktörer nu mage att kräva ett nollavtal i de förhandlingar som snart startar.
Funderar aldrig aktieägarna på vad det långsiktigt betyder för deras företag att cheferna får fullständigt hutlösa ersättningar?
Förstår de inte att detta är till skada för företagen ? Och faktiskt - också till skada för vårt land.

Wednesday, February 03, 2010

"Snacksalig" statssekreterare ger sig inte

Statssekr. på Finansdepartementet,Hans Lindblad ger sig inte. Han har sänt mig ett nytt e-brev. Så här skriver han den här gången.

"Jag tycker inte det är orimligt att man frågar om hur saker och ting ligger till innan man fäller ett omdöme tycker du det.
Mvh
Hans Lindblad"

Mitt svar

Statssekr. Hans Linblad
Finansdepartementet

Du kan väl inte på allvar mena att jag, en vanlig medborgare, skall ringa en statssekr. (i detta fallet Dig) innan jag får ha en uppfattning om statssekreterarens uttalanden. Om Du är så upprörd över hur Du blivit citerad i DI och/eller SVT så får Du väl göra upp det med dem.

Får jag be om ett råd (för säkerhets skull - detta är ironi). Jag har funderingar på vad handelsministern sade och gjorde när hon besökte ex.vis Oman och Libyen. Skall jag ringa statsrådet Björling och fråga innan jag har någon åsikt?

Vänliga hälsningar
Arne Kjörnsberg

Tuesday, February 02, 2010

"Snacksalig" statssekreterare fortsättning

För några dagar sedan, den 30.1., tillät jag mig att ha några synpunkter på en av statssekreterarna på Finansdepartementet, Hans Lindblad.

I går den 1 februari fick jag ett e-brev från denne Lindblad. Så här skrev han.

"snacksalig

Hej

Jag tycker att du borde frågat mig först om jag var rätt citerad innan du uttalar dig.

Med vänlig hälsning/Regards
Hans Lindblad
Statssekreterare/State Secretary
Finansdepartementet/Ministry of Finance
103 33 Stockholm
Sweden"

Jag har i dag svarat Lindblad så här

"Statssekreterare Hans Lindblad
Finansdepartementet

snacksalig

Du tycker att jag borde frågat Dig först innan jag uttalar mig.

Skall jag varje gång en statssekreterare, ett statsråd,en pressekreterare citeras i massmedia ringa eller på annat sätt kontakta personen ifråga för att få reda på om det som massmedia rapporterar är korrekt? I det aktuella fallet är det lämpligare att Du tar kontakt med SVT om Du inte är nöjd.

Det är bättre att Du svarar på de frågor som är riktade direkt till Dig.

Lämnade statssekreterare Lindblad rapporten till FBI? I så fall på vems uppdrag?
Uttalade sig statssekreteraren på regeringens vägnar ?

Är det inte lite väl magstarkt att Du som borgerlig statssekreterare skall tala om för mig vad jag bör eller inte bör göra ?

Vänliga hälsningar
Arne Kjörnsberg
f.d. riksdagsledamot (s) och ordf. i Finansutskottet

P.S. Eftersom jag utgår ifrån att Du följt reglerna och diariefört Ditt e-brev till mig och det därmed är offentligt lägger jag ut Ditt brev och mitt svar på min blogg

Monday, February 01, 2010

Reinfeldts siffror

I gårdagens partiledardebatt i SVT påstod Fredrik Reinfeldt i ett inlägg att sysselsättningen sedan valet 2006 ökat med 100.000 personer.

Nu dementerar Anders E. Borg detta påstående. Det är fel säger han. Nej så rakt på sak är inte Borg. Det vore väl att desavouera chefen allt för mycket. Istället säger han "Det var olyckligt att underlaget inte innehöll en korrekt jämförelse."

Enligt uppgifter i massmedia är det finansdepartementet som försett Reinfeldt med de felaktiga siffrorna. Om nu detta stämmer så är det alldeles förskräckligt att vi har ett finansdepartement som slarvar så på ett av de mest centrala områden vi har - sysselsättningen.

Nästan ännu värre är att "Reinfeldt" "gick på det".
Sverige har alltså en statsminister som på ett av de områden som han brukar tala om som den högerledda regeringens viktigaste fråga inte själv förstår att det han påstår är fel och inte ens kollar sina siffror.

I samband med valet 2006 sa Reinfeldt att hans regering skulle mätas mot vad den uppnått i jobbfrågan. Var det därför han föll för frestelsen att påstå att 100.000 fler är sysselsatta nu jämfört med för fyra år sedan?

Medveten bluff eller ?
Slarv ?

När kommer ursäkten till svenska folket?