Saturday, January 30, 2010

Elchocken

Rubriken ovan har också Aftonbladet över en artikel i dag 30 januari.

Jag tycker att Kjell Jansson, VD Svensk Energi, borde läsa artikeln.

Nämnde direktör skall få ett lästips till. Jag rekommenderar till studium boken "När folkhemselen blev internationell" Per Högselius, samtidshistoriker KTH och Lunds universitet. Arne Kaijser, professor KTH, SNS förlag.
Om inte min rekommendation faller Jansson på läppen kanske rubrikerna på några recensioner kan locka.
"... på många sätt en politisk thriller" Katrine Kielos, Arena
"... en rysare klädd i akademikerprosa" Ola Larsmo, Dagens Nyheter

I nämnda bok skildras hur kampanjen för elavregleringen växte fram och hur en del av den s.k. Marknaden agerade.

I LO-tidningen nr 3, 29 januari 2010 går Kjell Jansson till rasande angrepp på LO-tidningens politiske redaktör Martin Lindblom. Bakgrunden är att Lindblom kritiserat kraftindustrin och sagt att kraftföretagen genom oskicklighet, slarv och genom att minst sagt oblygt utnyttja den obalans som finns mellan konsumenter och producenter på denna oligopolmarknad skaffar sig oskäliga vinter.

Kjell Janssons artikel är närmast pinsam. Han skriver bl.a. "Utbud och efterfrågan styr priset. Det gäller elmarknaden. Men det gäller också alla andra marknader. Vare sig det gäller hushållsnära varor som tomater och ägg, eller järn, stål och pappersmassa". Den mannen jämför alltså marknadsmekanismens inflytande över priset på el, tomater och ägg. Man tar sig för pannan. Hur fräck (eller möjligen okunnig) får man vara?
Längre ner i sin polemik mot Lindblom skriver direktören Jansson "Energifrågorna behöver diskuteras seriöst. Men det vore bra om det kunde ske utifrån en viss kunskapsnivå".

På tal om kunskapsnivå, direktör Jansson. Läs boken jag tipsat om och ta också ett resonemang med övriga direktörer i branschen. Ge dem ett tips om att det brukar bli vinter i vårt land och att de behöver planera underhåll till den varma, (nåja) årstiden och att det vore en fördel om man skaffade sig kompetent teknisk personal i tillräckligt antal.

Till sist en sak till. Försök inte slå i mig något snack om konkurrens på den oligopolmarknad som svensk elmarknad är. För tio år sedan fanns det i varje fall några som förutsåg vad som skulle bli följden av avregleringen. Om Jansson undrar vilka? Läs boken eller fråga de som var med !

"Snacksalig" statssekreterare

Säpo stoppade ryskt Spykerkapital kan man läsa på SVT Text lördagen den 30.1. 2010.

Det var den svenska regeringen som stoppade den ryska ägarfamiljen Antonov skriver SVT.

Enligt Dagens Industri gav Riksgälden ett privat undersökningsföretag och Säpo i uppdrag att hårdgranska de ryska intressena. Av detta blev det en rapport som presenterades för FBI. Rapporten visade enligt DI kopplingar mellan Antonovgruppen och penningtvätt samt organiserad brottslighet.

Resultat - GM:s styrelse fick order av USA:s regering att stoppa affären.
Allt detta bekräftas av statssekreteraren på finansdepartementet Hans Lindblad.

Några funderingar och frågor.
- Från vilken tidpunkt kan Bo Lundgren Riksgäldsdirektören ge order till SÄPO?
- Att USA:s regering kunde ge order till GM underlättades måhända av att den regeringen (erkannerligen de amerikanska skattebetalarna) är överlägset störste ägare i GM.
- Vem lämnade rapporten till FBI ? Riksgälden? Regeringen ? Hans Lindblad ?
- Regeringen avböjer att kommentera frågan
- Kan regeringen ha en statssekreterare som är så "snacksalig" som Hans Lindblad?
- Uttalade sig Lindblad på regeringens vägnar?

Monday, January 25, 2010

Prote(S)trörelsen i Borås 73:e måndagen

Det är väl ingen överraskning för Dig som tidigare läst min blogg att vi i dag var på Stora Torget mellan 12.00 och 13.00. Vi är där varje måndag "i snöstorm och ökenhetta".

I dag stod det på vårt flygblad

"Regeringen behandlar de sjuka omänskligt"
Börje Hörnlund, tidigare arbetsmarknadsminister (C), Aftonbladet 22.1. 2010

Vi kräver:
Respekt för sjuka människor


Honnör för Börje Hörnlund som vågar tala klartext.

Friday, January 22, 2010

Surströmming

Sverige har undantag för tillverkning av surströmming fram till 2012. Det var med det som med alkoholen. Dinkelspiel som var ansvarigt statsråd och chefsförhandlare när vi skulle gå med i EU försäkrade oss att hur vi skulle ha det med alkoholen bestämde vi själva. Precis som han lovade att arbetsrättslagstiftning var en nationell fråga. Han blåste oss. Medvetet eller omedvetet?

Även om jag inte är expert så´vågar jag påstå att tobak och vin är mycket farligare än surströmming. Det vore betydligt bättre om EU ägnade sig åt att försöka begränsa konsumtionen av alkohol än surströmming. Men vinbönderna är fler än de so9m fiskar och tillverkar den norrländska delikatessen. Där har Du förklaringen.

Thursday, January 21, 2010

Målet för (M) ökade klyftor

Carl Bildt lovade i valrörelsen 1991 att genomföra systemförändring om han fick bilda regering. Han fick mandatet men genomförde aldrig någon systemförändring. Bildts tre år som statsminister kan sammanfattas så här. Den högerledda regeringen förde i stort socialdemokratisk utgiftspolitik och borgerlig inkomstpolitik. Resultat? På tre korta år fördubblades statsskulden, tredubblades arbetslösheten och fyrdubblades budgetunderskottet. På hösten 1994 när svenska folket i valet kastade ut Bildt & Co från Rosenbad hade vi, Sverige, 60 öre när vi skulle betala ut en krona 40 öre fick vi gå och låna.

Fredrik Reinfeldt lovade i valrörelsen 2006 att inte göra systemförändring. Han bluffade. Han genomför systemförändringar med rasande fart och han, Anders E. Borg, Sven Otto Littorin och Christina Husmark Pehrsson, samtliga M gör det slarvigt, hafsigt, hjärtlöst och stöddigt.

Christina Husmark Pehrsson försade sig 2008 när hon undslapp sig "att sänkta kostnader för sjukförsäkringen skulle betala sänkta skatter". Reinfeldt, Borg och Littorin, jag är ganska säker på att det är de tre, med Schlingman i bakgrunden, som bestämmer i högerregeringen, har hela tiden varit klara över vad de ville göra. Försämrade trygghetssystem i vid mening skall dels ge pengar till skattesänkningar, mest till dem som redan har, dels ska dessa försämringar vidga klyftorna i vårt land. Medvetet ställer denna regering grupp mot grupp. De som har arbete mot de som är arbetslösa. De friska mot de sjuka. Pensionärer mot yrkesverksamma. Stad mot land.

Högerregeringen förstår inte, att det de håller på med kommer att leda till så svåra motsättningar i vårt land, att det drabbar också de som har det ekonomiskt ganska bra.

Nu är det knappt åtta månader kvar till valet den 19 september. Jag ser fram emot valdagen.

Wednesday, January 20, 2010

Uppdrag Granskning

Uppdrag Gransknings reportage i kväll om bemanningsföretagen visade med avslöjande tydlighet några saker.

- Kristina Lagerström är en mycket bra, alltid påläst reporter.
- Lagen om anställningsskydd (LAS) måste skärpas.
- Det behövs ett regeringsskifte efter valet i september för att det skall bli skärpt lag
- Sven Otto Littorin (M) är som tidigare fräck - Han säger en sak och gör något annat.
- Det är dags för LO att vakna till.

Tuesday, January 19, 2010

Apoteket - Göran Hägglund - Opinionssiffrorna

I fredags, eller var det kanske i lördags i förra veckan redovisades i Expressen att KD låg under fyraprocentsgränsen.

I går, måndag, var Göran Hägglund, KD, den som i högerregeringen har ansvaret för utförsäljningen av en lång rad apotek, med och "spred glans" över öppnandet av det första nya privatiserade apoteket i Sverige. Jag tyckte mig se att det till och med var socialministern som avtäckte skylten med det nya namnet.

Första frågan man ställer sig är
- hur kunde en medlem av regeringen nedlåta sig till att medverka i detta privatgeschäft?
Andra frågan kommer automatiskt
- är den mannen alldeles "rudis" ?

Skälet till min andra fråga är följande. Radioreportern frågade om Hägglund tyckte det var bra att det nya apoteket ägdes av ett riskkapitalbolag med hemort på kanalön, skattefuskarparadiset Jersey, vilket innebär att några skattepengar till Sverige kommer inte det apoteket att leverera?

Då satte Kristdemokraternas ordförande i gång och stamma och staka sig. "Han var inte så väl insatt i företaget och han visste inte hur det var med sådana frågor"

Han hade alltså ingen aaaning om till vem han sålt apoteket i fråga och än mindre visste han om följderna. Frågan kvarstår - Är Hägglund alldeles "rudis"?

Det är verkligen inte konstigt att det partiet i opinionsundersökningen låg under 4 procent.

Monday, January 18, 2010

Idrottsgalan

I kväll såg jag en del av Idrottsgalan i SVT. Inte särskilt bra. Flera t.o.m. många osmakliga inslag.

En sak skiljde ut sig - Sportspegelpriset.
Det gick till ishockeydomaren Wolmer Edqvist. Det var han som blåste av matchen Bofors - Örebro när en av spelarna segnade ner. Edqvist konstaterade snabbt att Örebrospelaren hade hjärtstillestånd. Han satte snabbt igång hjärt/lugnräddning och lyckades tillsammans med den sjukvårdsansvarige i Bofors få igång spelarens hjärta.

Inte nog med det. Edqvist utmärkte sig i denna egotrippade församling genom att tala om att "jag gjorde det tillsammans med Peter Carlsson, sjukvårdsansvarig i Bofors". Heder åt honom och heder åt Peter Carlsson och heder åt den jury som utsett Edqvist. Med all respekt för Jerringpriset och Helena Jonsson. Det pris Edqvist fick var det finaste som delades ut denna kväll.

Prote(S)trörelsen i Borås, 72:a

I dag var det 72:a måndagen i följd som vi var på Stora Torget.

Flygbladet handlade om "pensionärsskatten" den som innebär att en pensionär betalar tusentals kronor mer i skatt att den som är ung, frisk, stark och har ett jobb gör.

Vi visade också på flygbladet att för den som är arbetslös, sjuk eller föräldraledig är det ännu värre.

I morgon är det åtta månader kvar till valet. Vi ser fram mot det med tillförsikt.

Sunday, January 17, 2010

Centern under spärren

I slutet på veckan kom en opinionsundersökning som visade att Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet alla var under 4-procentspärren.

Det parti som det hittills varit mest diskussion om i media har varit centern. Någon tidning hade ringt upp alla distriktsordföranden och frågat vad raset kunde bero på.

"Vi har inte kommit ut med vår politik", tycks ha varit det vanligaste svaret.
Det känns igen. Det är många distriktsordföranden som sagt så under åren lopp, t.o.m. någon socialdemokrat kanske.

Problemet brukar nästan alltid vara det motsatta. Man har kommit ut riktigt bra med sin politik. Det är det som gäller Centern.
Centern har gett upp sitt motstånd mot kärnkraft. Det som en gång gav C, med Torbjörn Fälldin som partiledare, 28 procent i ett val.

Centerns nuvarande partiordförande har fullständig gjort bort sig när det gäller att hantera de problem som svensk fordonsindustri i allmänhet och Saab i synnerhet är mitt upp i. Störste ägare i GM som äger Saab är USA:s regering. President Obama har förstått vad GM betyder för USA, för Detroit och för de anställda. Maud Olofsson däremot har inte förstått någonting. Hon gör bara en massa konstiga uttalanden av modell.
"Vi skall komma ihåg (Olofsson favoritformulering) att det är ju ingen som vill köpa den bilen.
Bilbyggarna på Saab kan väl bygga vindkraftverk".

Centerns ordförande är vice statsminister och dessutom industriminister. Genom att regeringen fattar kollektiva beslut har man också kollektivt ansvar. Det betyder, för att ta ett exempel, att centern är ansvarig för den politik som leder till att en grupp läkare på Karolinska offentligt går ut och talar om att regeringens förslag om sjuka innebär att "sjuka flåsas i nacken ända in i döden".

Centerpartiets och dess ledamöter i riksdag och regering är också ansvariga för att den som är pensionär, sjuk, arbetslös, föräldraledig betalar tusental kronor mer i skatt än den som är ung, frisk och har lyckan att ha ett arbete.

Detta var bara några exempel. Centern har sannerligen kommit ut med sin politik. Är det någon som är förvånad över opinionssiffrorna?

Saturday, January 16, 2010

Parkinsonsjuk - tvingas arbeta

"Fakta Nya regler från försäkringskassan
Försäkringskassans nya regler tvingar den som varit sjuk längre än sex månader att prövas mot hela arbetsmarknaden I år beräknas drygt 54.000 bli utförsäkrade. Under de tre sista månaderna 2009 tredubblades antalet utförsäkrade jämfört med samma period 2008". Exp 15.1. 2010

Expressen berättar om Jan Thimell, 63. Han har högt blodtryck, diabetes och Parkinson. Hans händer skakar så kraftigt att han inte ens kan stoppa ner plånboken i bakfickan. Thimells läkare skrev i sitt intyg att Thimell "inte ens kan ta ett lättare kontorsarbete".

Försäkringskassan menar att Thimell "säkert kan göra någonting". Vem vill anställa en 63-åring med Parkinson frågar sig Thimell?

Sverige har blivit hårdare, kallare, ja brutalare.

Men - vi vet ju varför Thimell och tiotusentals människor jagas "flåsas i nacken ända in i döden". Det har Christina Husmark Pehrsson (m) talat om för oss när hon för några år sedan försade sig. Om vi kan minska kostnaderna för ersättning till sjuka kan vi använda de pengarna till att sänka skatten. Hon glömde att tillägga "mest för de rika".

Friday, January 15, 2010

Mats Odell försöker ...

Mats Odell försöker vara handlingskraftig. I dag, fredag, låter han meddela att han uppmanar SBAB att se över bonussystemet.

"Det är långt ifrån säkert att systemet är i linje med de nya reglerna", säger Odell.

Men den mannen är ju finansmarknadsminister. Han borde väl veta hur det är. Nu får han bestämma sig, Odell. Antingen är det "inte i linje..." och då´är det bara att meddela SBAB:s ledning detta. Eftersom företaget ägs av staten är det hur enkelt som helst att se till att det blir som man vill. Om inte det sker är det bara att låta verkställande direktören gå.

Krångligare är det inte. Men - jag vet var "skon klämmer". Odell vill precis som Anders E. Borg framstå som handlingskraftig utan att i realiteten göra något.
Det är därför det bara blir något som närmast kan beskrivas som gläfs, gläfs.

Thursday, January 14, 2010

Maud Olofsson bortrest

När Industriminister Maud Olofsson (C) sänder en av sina statssekreterare till Detroit för att tala med GM:s ledning om Saab, när de Saab-anställda genomför en gemensam manifestation utanför sin arbetsplats - vad gör då industriministern ?

Enligt Expressen är Olofsson i Sydafrika på privat resa. Lika så gott det kanske för hittills har hon när det gäller Saab mest blivit uppmärksammad för sina klavertramp
dels när hon sade att hon inte tycker det är konstigt att Saab har problem. Ingen vill ju köpa den där bilen.
dels för att hon sade att "de får väl tillverka vindkraftverk i stället".

Men - innan hon åkte kunde väl Olofsson föreslagit Reinfeldt (M) att han skulle slå en signal till företrädaren för den störste ägaren i GM nämligen Barack Obama för att resonera om försäljning av Saab.

Wednesday, January 13, 2010

Andreas Carlgren (C) miljöminister

Andreas Carlgren(C) har säkert anlitat någon medietränare sedan han blev statsråd.
Under hösten, med anledning av Miljökonferensen i Köpenhamn, och runt årsskiftet med anledning av vargjakten har Carlgren varit en ofta sedd gäst i diverse nyhetsprogram.

När det varit TV som intervjuat Carlgren har man sett hur han ständigt, i ett enda kör nickar och nickar och nickar. När han inte gör det så går huvudet på den mannen fram och tillbaks, fram och tillbaks, fram och tillbaks. Det verkar som om Carlgren tror det han säger blir mer trovärdigt om huvudet går som på en nickedocka när han pratar.

När miljöministern skulle förklara varför 12.000 jägare skulle ut i skogen de första dagarna på 2010 så "nickade" han fram att 27 vargar, inte 26 och inte 28 (nu blev det 28 därför att man sköt en för mycket i Dalarna tror jag)skulle skjutas därför att vargarna i den svenska vargstammen hade fel på ryggkotorna. De hade hjärtfel och om de, vargarna, inte led av det, så hade de njursvikt. Jag trodde honom inte då och tror honom inte nu. Hur kunde han veta att just dessa 27, som blev 28, antingen hade fel på ryggkotorna, eller hjärtfel eller njursvikt? Det var naturligtvis bara snack "ackompanjerat" av nick, nick, nick eller huvudvridning höger, huvudvridning vänster, huvudvridning höger igen. Om det varit "lite krut" i centerpartisten så skulle han naturligtvis ha sagt. Vi måste skjuta ett antal vargar för att kunna importera och plantera ut nya vargar som skall komma österifrån. Men se - det vågade han inte.

För övrigt har SVA (Sveriges veterinärmedicinska anstalt) nu obducerat huvuddelen av de skjutna vargarna. De hade varken fel på ryggkotorna, hjärtfel eller njursvikt!!

Tuesday, January 12, 2010

Arbetslinjen sa´ Unsgaard

Fredrik Reinfeldt (M) har haft vissa motgångar när det gäller de personer han utsett. Två statsråd och en pressekreterare har han fått se gå. Nu är frågan är det dags för näste nära medarbetare att lämna in nyckelkortet till Rosenbad.

Edvard Unsgaard, en av Reinfeldts närmaste medarbetare i sin funktion som Ulrica Schenströms efterträdare som Reinfeldts (M) pressekreterare har visat synnerligen dåligt omdöme när han skildrar hur han ringde efter ett städbolag som trots att det var söndagskväll skickade ut en städerska för att städa upp.

Det kallar jag arbetslinje, utbrister statsministerns medarbetare.

(Funderade aldrig Unsgaard på att städa upp själv? Nej det vore väl för mycket begärt.

Monday, January 11, 2010

Maud Olofssons och Saab

Idag har GM:s vd på ett mycket arrogant sätt meddelat att arbetet med att lägga ner Saab fortsätter. Vi har inte sett pengarna eller fram med pengarna så kan vi diskutera, det var som i Vilda Västern.

Detta säger styrelseordföranden i ett bolag där den amerikanska staten är överlägset största aktieägare. President Obama ansåg att det var livsviktigt för USA och för Detroit att GM räddades. Vad gjorde den svenska regeringen? Under lång, lång tid var det ansvariga statsrådet Maud Olofssons(C)enda insats att tala om att "ingen vill ju köpa några Saab-bilar" och "jag är rädd om skattebetalarnas pengar". Precis som om Barack Obama inte var rädd om de amerikanska skattebetalarnas pengar.

Industriministern orkar inte ens åka över till USA för att diskutera med GM. Hon sänder sin statssekr. Jöran Hägglund.(C) Det är han som inte kan skilja på likvidation och likvidering. Likvidering brukar vanligen översättas med avrätta, men det är kanske det statssekreteraren menar? Förresten kunde inte Fredrik Reinfeldt lyfta luren och fråga president Obama hur han resonerade när USA gick in och stöttade GM.

Prote(S)trörelsen i Borås 70:e måndagen

Idag var det 70:e måndagen i följd som vi i Prote(S)trörelsen var på Stora Torget.

Denna måndag stod det på vårt flygblad

Vi kräver:

Slopa straffskatten för pensionärer, förtidspensionärer, sjuka arbetslösa och föräldralediga.

På baksidan fanns det två tabeller. Den ena visade hur mycket mer en pensionär betalar i skatt jämfört med en som har lön.

Den andra visade skillnaden mellan skatten på lön å ena sidan och skatt på a-kassa, sjukkassa och ersättning från Föräldraförsäkringen å andra sidan.

Tabellerna visade, för att ta några exempel, att den som har 13.000 i lön betalar 2.545 kronor i skatt har man samma summa i uppskjuten lön, alltså pension, är skatten 3.234, är man arbetslös och har a-kssa, sjuk och har sjukersättning, eller hemma med sina barn och därför får ersättning från Föräldraförsäkringen betalar man 3.492 i skatt.
Vi i Prote(S)trörelsen anser att detta är djupt orättvist.


.

Sunday, January 10, 2010

Medkänsla efterlyses

Dagarna före jul kunde vi läsa och höra om småbarnsmamman som nekats sjukersättning för att hon inte anmält sig på Arbetsförmedlingen som hon skulle gjort dagen efter att hennes 17 månaders barn hade dött i cancer.

Kvinnan överklagade beslutet till Länsrätten som gav henne rätt. Försäkringskassan nöjer sig inte med detta utan överklagar till Kammarrätten.
Frågorna är -
Vad har det blivit av Sverige?
Var är medkänslan?
Är vi verkligen värde de lagar och förordningar Christina Husmark Pehrsson drivit igenom ?
För det är ju hon som en del av den moderatledda regeringen som har lagt dessa förslag till Riksdagen.

För att inget missförstånd skall råda Försäkringskassan har att följa lagar och förordningar. De är alldeles säkra på att kvinnan jag skriver om enligt den förordning regeringen utfärdat skulle gått till Arbetsförmedlingen dagen efter den lille pojkens död.

Det är inte Försäkringskassan som i detta fall är problemet. Det är det ansvariga statsrådet och de riksdagsledamöter som röstat igenom dessa bestämmelser.

Detta är orättvist, orättfärdigt och okristligt.

Saturday, January 09, 2010

Utbränd minister

Christina Husmark Pehrsson,(M) socialförsäkringsminister berättade för några år sedan att hon själv 1997 "hade en släng av utbrändhet och var hemma och sov i tre dygn och sedan var bra".

Nu har jag hittad ett annat minst sagt avslöjande uttalande av detta moderata statsråd.
"I en artikel i SvD, publicerad 15 augusti 2007, talade socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson klarspråk. Skärpta riktlinjer för sjukskrivningar ska "frigöra resurser" som ska användas till att sänka skatten. Du läste rätt, hon erkände mellan raderna att idén är att sjuka ska jagas, så att de mest välbesuttna kan få mer. Låter precis som Reinfeldts bok "Det sovande folket". AiP nr 49/50 2009

Hur var det cancerläkarna på Karolinska sade. "Fk flåsar folk i nacken ända in i döden". Reglerna som har lett till detta har Husmark Pehrsson föreslagit Riksdagen och den borgerliga majoriteten har röstat igenom dem.

Friday, January 08, 2010

Högre skatt för arbetslösa, sjuka och föräldrar

Igår berättade jag om det Gunnar Axén (M), socialförsäkringsutskottets ordförande glömde tala om när han medverkade i Aktuellt. Medverkade förresten - det var väl mest rundsnack han sysslade med den gode Axén. (ledamot i Finansutskottet när jag var ordförande för detta utskott)
Jag lovade i går att redovisa hur det är med skatten för sjuka, arbetslösa och föräldrdalediga.

Den som har en löneinkomst på 13.001-13.100 kronor i månaden betalar 2.545 kronor i inkomstskatt. Den som har haft oturen att bli sjuk, eller fått sparken på grund av arbetsbrist på Volvo eller Saab exempelvis, eller är hemma hos barnen med ersättning från Föräldraförsäkringen betalar 3.492 kronor i skatt. Det är 947 kronor mer i månaden. På ett år blir skillnaden 11.364 kronor.

Kan någon människa förklara för mig varför den som har haft oturen att bli arbetslös eller fått en obotlig sjukdom eller för den delen, pappan eller mamman som är hemma hos barnen, på ett år skall betala över 11.000 kronor mer i skatt än den som är lycklig nog att ha ett arbete.

En sådan politik är orättvis, hjärtlös och okristlig.

Thursday, January 07, 2010

Pensionerna sänks

I år sänks pensionerna med i genomsnitt tre procent kunde vi för några dagar sedan läsa på SVT Text.

Skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist (M) var då arg för att man inte talade om att skatten på pension är sänkt i år. Nu har han fått sin vilja fram. Idag står det nämligen. "Den minskade pensionen kompenseras till viss del av sänkta skatter".

Har Hedquist ringt SVT? Har SVT gjort som moderaten Hedquist begärt?

Så här är det i verkligheten.
Den som har 8.001 kronor i pension per månad betalar 5.280 kronor mer per år än den som har samma inkomst som lön. Om man har 13.001 i pension blir skillnaden ännu större. Då betalar man 8.268 kronor mer i skatt än den som har en inkomst på samma belopp.
Källa:Skatteverkets skattetabell 33.

Att en pensionär med en pension på 8.001 per månad betalar 5.280 kronor mer i skatt per år än en löntagare med exakt samma inkomst glömde både SVT Text och Gunnar Axen (M), socialförsäkringsutskottets ordförande att redovisa. Någon som är förvånad?

För den som har blivit arbetslös, är sjuk, eller har föräldrapenning är skillnaden ännu större. Det skall jag visa någon av de närmsta dagarna.

Elpriserna i topp

På SVT Text kan man i dag läsa att det s.k. spotpriset i morgon fredag genomsnittligt under dagen kommer att bli cirka 3 kronor per kilowattimme. Som en jämförelse - i måndags var det 70 öre. Före elavregleringen var priset mycket, mycket lägre.

Hur gick det till egentligen? Professor Arne Kaiser visar i boken "När folkhemselen blev internationell" på akademikersätt vem som var för och vem som var emot. Vilka argument som användes för och emot

"En politisk thriller" skrev Katrine Kielos i Arena.
"... en rysare klädd i akademikerprosa" tyckte Ole Larsson i Dagens Nyheter.

Det skulle bli billigare var det vanligaste argumentet från avregleringsivrarna.
En del kan nu säga - vad var det vi sa´.

Wednesday, January 06, 2010

Ernst Wigforss

Idag fick jag i min hand (nåja det var Anders Österberg som skickade över det via e-post) resultatet av en omröstning som SR/Halland gjorde i april 2009.

Frågan de ställde var "Vem är tidernas viktigaste halläning?"

Resultatet blev

Ernst Wigforss 57 %
Per Gessle 12 %
Göran Karlsson 12 %
Beda Hallberg 11 %
Carl Bildt 7 %

Tuesday, January 05, 2010

Skatteutskottets ordförande ute och "seglar"

På SVT Text kan vi idag den 5 januari 2010 läsa att Lennart Hedquist (M) ordförande i Riksdagens Skatteutskott anser att Statens Pensionsmyndighet oroar pensionärerna i onödan.

Skälet till den moderate riksdagsmannens kritik är att Pensionsmyndigheten i brev till 400.000 pensionärer talar om att deras pension sänks nästa år. Pensionsmyndigheten borde tala om att pensionärernas skatt sänks nästa år tycker Skatteutskottets ordförande. Hedquist har inte fattat att moderat propaganda får han bedriva själv. Det är inget en myndighet varken får eller skall syssla med. Men nog var det ett oblygt försök av Hedquist att utöva påtryckningar på en myndighet. Han borde faktiskt skämmas.

Förra gången Hedquist var aktuell var när han i september förra året tackat ja till en inbjudan till en femrätters middag, toppunderhållning och möjligheter att bjudas på exotiska resor. Hela arrangemanget var fejkat för att testa riksdagsledamöternas moral, enligt AB. Minst sagt förvånande och oroande att Skatteutskottets ordförande gick på en så enkel sak.

Så några rader om skatten som Hedquist tycker Pensionsmyndigheten borde informera om.

Så här är det - Den som i år har sin inkomst av anställning och tjänar 12.001-12.100 kronor per månad betalar 2.244 kronor i skatt. Om man har samma inkomst av uppskjuten lön, alltså pension, betalar man 2.904 kronor i skatt. Det betyder att pensionären efter ett långt yrkesliv betalar 7.920 kronor mer i skatt per år på samma inkomst som den som inte är pensionär. Var det detta moderaten Hedquist tyckte Pensionsmyndigheten borde informera om?

Monday, January 04, 2010

Prote(S)trörelsen i Borås 69:e måndagen

I dag var det 69:e måndagen i följd som vi i Prote(s)trörelsen i Borås var på Stora Torget.

På vårt flygblad stod det

"De borgerliga sänker åter igen skatten för de som har det bra.
Sjuka får betala.

Vi kräver:
Stoppa hetsjakten på de sjuka".

Nästa vecka blir det ???? , men en sak är säker. Vi kommer att vara där.

Sunday, January 03, 2010

Vindsnurror i stället för bilar

När Barack Obamas USA, Sarkozys Frankrike och Angela Merkels Tyskland gör allt de kan för att stötta sina fordonstillverkare gjorde/gör Maud Olofsson precis tvärtom.

"Det är väl inte konstigt att Saab har problem. Det är ju ingen som vill köpa den bilen" ungefär så uttryckte Näringsministern sig. Eller - "Det är ju ingen som vill köpa den där bilen. Det är väl bättre de gör vindkraftverk"

Till detta skall läggas att Maud Olofsson totalt har tappat greppet om Vattenfall. Trots att medierna för flera månader skrivit om hur Lars G Josefsson pantsatt hela Vattenfall i en tysk affär hade Näringsminitern "inte en aaaning".

Man tar sig för pannan.

Saturday, January 02, 2010

Värnplikten slopad yrkesarmé ersätter

Sämre a-kassa, dyrare a-kassa, sämre anställningsförhållanden, jakt på sjuka, hårdare tag mot arbetslösa och förtidspensionärer, alltså sådana som en mängd borgare kallar "bidragstagare". Detta är sammantaget regeringens melodi. Man säger att man ställer upp för dem som är i "utanförskapet". Det är fullt i klass med Orwells 1984.

När jag läser att i USA har det aldrig varit så lätt att rekrytera unga män till armén som det är nu. Detta trots att landet är invecklat i minst två öppna krig. Över tio procent öppen arbetslöshet är enligt Financial Times ett av skälen.

Hemska tanke - Kan det möjligen vara så "tomhylsan" (ordet är inte mitt utan Mats Knutsons) Sten Tolgfors (M) spekulerade när han föreslog att den allmänna värnplikten för män skulle slopas? Allmän värnplikt beslutades av 1901 år riksdag och avskaffades med tre rösters majoritet, på förslag av Tolgfors, av 2009/2010 års riksdag.

Friday, January 01, 2010

Valet 19 september - 261 dagar kvar

Lena Mellin kommenterar i Aftonbladet i dag det politiska läget 261 dagar före valet den 19 september.

Hon skriver bland annat så här om högerregeringens politik.
"De nya strängare reglerna för framför allt sjukförsäkringen har ett drag av hjärtlöshet över sig som det blir svårt att tvätta bort"

"drag av hjärtlöshet" - Reglerna har inte ett drag av hjärtlöshet. De är hjärtlösa.
Ett exempel på denna hjärtlöshet kunde vi läsa om för några dagar sedan. Enligt Försäkringskassan skulle Sofie Karlsson söka jobb senast dagen efter hennes ett år och sju månader gamle son dog i cancer. Dumt och hjärtlöst. Tyvärr fick Försäkringskassan klä skott för beslutet. Varför frågade ingen Christina Husmark Pehrsson,(M) socialförsäkringsminister eller Gunnar Axen (M) Socialutskottets ordf varför de är så hjärtlösa ?